Anticorpii monoclonali, tratament pentru COVID-19, dar și pentru unii pacienți cronici din România

Anticorpii monoclonali sunt terapii deja existente în România, pe care pacienții cu diferite afecțiuni îi folosesc de foarte mulți ani, precum persoanele diagnosticate cu diferite tipuri de cancer, poliartrită reumatoidă, psoriazis, spondilită anchilozantă, artrită psoriatică, boli inflamatorii intestinale, lupus, etc. În contextul pandemiei de COVID-19, anticorpii monoclonali au fost introduși în protocolul de tratament pentru Covid-19 din România.

Anticorpii monoclonali, tratament pentru COVID-19, dar și pentru unii pacienți cronici din România

Ministerul Sănătăţii a anunţat săptămâna trecută că a semnat un contract cu o firmă producătoare pentru livrarea a 10.000 de doze de anticorpi monoclonali, medicamentele urmând să fie distribuite în luna noiembrie spitalelor care tratează bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2. „Medicamentele, care vor sosi în luna noiembrie a.c., vor fi distribuite imediat unităţilor sanitare pentru a fi administrate pacienţilor cu COVID -19 în primele zile de la debutul simptomatologiei”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

,,Salutăm pașii făcuți de autoritățile române pentru a aduce în țară anticorpii monoclonali ca tratament pentru COVID-19 și vă adresăm un apel de a face toate demersurile necesare pentru a avea disponibila cât mai repede și combinația de anticorpi monoclonali cu acțiune lungă pentru profilaxie aflați în curs de evaluare la Agenția Europeană a Medicamentului, care să protejeze  pacientii care sunt la risc crescut de infectare cu SARS-COV-2 și nu pot genera suficienți anticorpi prin vaccinare”, au precizat reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România.

Cezar Irimia și Rozalina Lăpădatu, reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România atrag atenția că sunt atât de de multe decese survenite din cauza COVID-19, încât se consideră că în fiecare săptămână dispare populația unei comune din România.

,,Pacienții cu sistem imun slăbit vor avea nevoie ca pe lângă vaccinare să poată beneficia și de terapie cu anticorpi monoclonali pentru a fi complet protejați. Este vorba de pacienții diagnosticați cu diferite tipuri cancere, pacienți dializați, persoane în tratament cu insulino-terapie sau cu afecțiuni autoimune și inflamatorii care pot compromite sistemul imun. Unele tratamente pe care le iau pacienții cronici, prin mecanismul lor de acțiune, pot bloca sistemul imun să producă anticorpii care să îi proteje de infecția cu SARS-COV2 și formele grave de COVID 19. Deasemenea sunt persoane care se nasc cu sistem imun deficitar așa cum este cazul persoanelor diagnosticate cu imunodeficiențe primare. Pentru aceste categorii de pacienți s-au dezvoltat terapiile cu anticorpi monoclonali”, au afirmat președintele și vicepreședintele Allianței.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că evaluează mai multe tipuri de anticorpi monoclonali, unele cu rol terapeutic anti-COVID care se pot iniția în prima săptămână de la infectarea cu SARS-COV2, dar și o categorie nouă de anticorpi monoclonali cu rol preventiv privind infectarea cu SARS-COV2.

Americanii și britanicii folosesc deja un cocktail de anticorpi care previne COVID-19. Ronapreve, o combinație de doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals imită anticorpii naturali sintetizaţi de organism. El a primit autorizaţia de utilizare în regim de urgenţă pentru tratarea COVID-19 în Marea Britanie şi în Statele Unite, dar și în alte 20 de țări și are efect profilactic, prin reducerea cu 77% a riscului de a dezvolta COVID-19 simptomatic, și de tratament. Acest cocktail se află pe lista celor zece mijloace terapeutice împotriva COVID-19, recent dată publicității de către Uniunea Europeană.