Un medicament pentru diabet ,,arde” grăsimile care afectează sănătatea inimii

Un medicament prescris în mod obișnuit pentru diabet nu doar că-i ajută pe pacienții supraponderali și obezi să slăbească, dar poate ,,arde” grăsimile care afectează sănătatea inimii.

Un medicament pentru diabet ,,arde” grăsimile care afectează sănătatea inimii

Cercetătorii de la UT Southwestern Medical Center au anunțat rezultatele unui studiu clinic în care liraglutida administrată o dată pe zi adulților supraponderali sau cu obezitate combinată cu un risc cardiovascular ridicat, combinată cu intervenții în stilul de viață, a redus semnificativ două tipuri de grăsimi: grăsimea viscerală și grăsimea ectopică.

„Studiul nostru a folosit cea mai recentă tehnologie de imagistică pentru a evalua diferite componente ale grăsimii din organism. Principala constatare a fost o scădere semnificativă a grăsimii viscerale la pacienții fără diabet, dar care erau supraponderali sau aveau obezitate. Aceste rezultate arată potențialul tratamentului cu liraglutidă pentru scăderea semnificativă riscului de boli cronice la această populație", a declarat dr. Parag Joshi, profesor de cardiologie și autor principal al studiului.

Grăsimea viscerală este stocată în cavitatea abdominală în jurul unor organe interne importante, cum ar fi ficatul, pancreasul și intestinele. Grăsimea ectopică este depozitată în țesuturile care conțin în mod normal cantități mici de grăsime, cum ar fi ficatul, mușchiul scheletic, inima și pancreasul.

Cei 185 de participanți la studiu au primit o injecție o dată pe zi de liraglutidă pe parcursul a 40 de săptămâni de tratament. Efectele relative ale medicamentului asupra reducerii grăsimilor au fost de două ori mai mari în țesuturile abdominale și de șase ori mai mari în ficat decât cele observate asupra greutății corporale totale. Efectul tratamentului a fost consecvent pe categorii de rasă / etnie și IMC și printre cei cu sau fără prediabet de bază. Medicamentul a redus, de asemenea, glicemia și inflamația în repaus alimentar la această populație de studiu fără diabet, majoritatea dintre aceștia având niveluri normale de zahăr din sânge la momentul inițial.

Într-un studiu din 2016 denumit studiul Leader, rata primei apariții a decesului din cauze cardiovasculare, infarct miocardic non-fatal sau accident vascular cerebral non-fatal în rândul pacienților cu diabet de tip 2 a fost mai mică la cei tratați cu liraglutidă decât cu placebo.

Potrivit cercetătorilor, obezitatea afectează aproximativ 1 din 4 adulți și 1 din 5 tineri, ducând la un risc substanțial de boli cardiovasculare și mortalitate.

„Excesul de grăsime viscerală și grăsimea ectopică (de exemplu, ficatul) sunt esențiale pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare. Rămâne o provocare să îi identificăm pe cei cu cel mai mare risc, pentru a le oferi tratament în plus față de modificările stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice”, a spus dr. Joshi, potrivit Medicalxpress.com.