Peste 4.300 de consultații medicale gratuite, timp de 6 zile la Malul Mării Negre

Turiștii, aflați la Malul Mării Negre în perioada 15-20 august 2022, care au vrut să-și facă un consult dermatologic și endocrinologic au putut beneficia de un screening gratuit grație campaniei “Asumă-ți să fii sănătos!”- Litoral 2022- a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Peste 4.300 de consultații medicale gratuite, timp de 6 zile la Malul Mării Negre

Campania UMFCD, aflată deja la a doua ediție, a fost realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) și Societatea Română de Endocrinologie (SRE) cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Direcției de Sănătate Publică din Constanța și a înregistrat un număr record de consultații medicale.

Peste 4.300 de consultații medicale, acordate în regim gratuit, în domeniile dermatologiei și endocrinologiei, respectiv screening melanom, screening sindrom metabolic și screening osteoporoză au fost oferite de 26 de medici rezidenți și specialiști dermatologi și endocrinologi.

Medicii voluntari au stat în corturi special amenajate pe plajă, puse la dispoziție de către Ministerul Apărării Naționale, în stațiunile: Costinești, Neptun, Olimp, Saturn, Mangalia. Un bilanțal aceste ediții a campaniei arată astfel: peste 4.300 de consultații, dublu numărului înregistrat în prima ediție a campaniei-2.066.

Din cele 4.374 consultații, 2.014 - consultații de dermatologie pentru screening melanom;  iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 1.525 de consultații pentru screening sindrom metabolic și 835 de consultații pentru screening osteoporoză.

Atât cancerul de piele, considerat cea mai frecventă formă de cancer din lume, cât și osteoporoza sunt boli subdiagnosticate în România.

Aproximativ o cincime (21%) din melanoame nu au fost diagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate din cauza pandemiei.În privința osteoporozei, doar 50% din femei au fost diagnosticate și numai 25% dintre ele primesc tratament.

“Rezultatele record înregistrate anul acesta în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei noastre de prevenție Asumă-ți să fii sănătos!-Litoral 2022 ne demonstrează încă odată că interesul oamenilor de a preîntâmpina apariția unor posibile afecțiuni este unul foarte mare, putem spune dublu față de cel înregistrat anul trecut când totuși , acțiunile de screening s-au derulat sub condițiile restrictive impuse de pandemia COVID-19,  și în acest context nu putem decât să le mulțumim tuturor turiștilor care au trecut pragul campaniei și să le promitem că vom reveni și în 2023 la Malul Mării pentru a le oferi noi consultații în cele două importante specialități medicale, dermatologie și endocrinologie“ , a declarat Prof.Univ. Dr. Viorel Jinga, Rectorul  Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Acesta a ținut să precizeze că “aceste rezultate ale campaniei noastre nu puteau fi realizate fără sprijinul medicilor dermatologi și endocrinologi, al coordonatorilor lor, al Ministerului Apărării Naționale, al Direcției de Sănătate Publică din Constanța , al echipelor SMURD și SALVAMAR, precum și al Societăților Române de Endocrinologie și Dermatologie cărora , în numele întregii comunități academice a UMF Carol Davila din București le adresez sincere mulțumiri ”.