Alianța Pacienților Cronici din România reclamă lipsa a 24 de medicamente din România

Actuala politică a medicamentului riscă viața paciențiilor din România, sunt de părere reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România, care spun că în țara noastră sunt disponibile în acest moment jumătate din medicamentele disponibile în celelalte țări europene. Românii sunt nevoiți să-și aducă medicamentele cu sacoșa din alte țări cu costuri mai mari și fără compensare. Alianța Pacienților Cronici din România a identificat în ultimele luni lipsa a 24 de medicamente din România.

Alianța Pacienților Cronici din România reclamă lipsa a 24 de medicamente din România

Cezar Irimia, Președintele Alianței Pacienților Cronici din România și Rozalina Lăpădatu, VicePreședintele Asociației au întocmit o listă a medicamentelor care lipsesc în ultimile luni din țară, pe baza informațiilor primite de la pacienți și medicii.

24 de medicamente a identificat  Alianța Pacienților Cronici din România: Vesanoid, Cecenu, Budenofalk, Climen, Cosentyx  injecții ( Hunedoara), Cyclo-Progynova, Disulone, Ercefurilul, Euthyrox (sunt județe în care nu se găsește), Femoston, Methotrexat  2,5 mg comprimate, Micofenolat 500 mg, Neotigason 10 mg, Nitrofurantoina, Novothyral, Remicade, Salofalk supozitoare și microclisme, Verapamil 40 mg, Anakinra, Dexamethazona  - 1mg, Eritromicina  250 mg flacon injectabil, Prednison 20 mg, Propanolol  LP dw e 160, Madopar HBS.

,,Contrar tuturor declarațiilor făcute de către miniștrii sănătății în ultimii ani, se retrag în continuare medicamente din țara noastră. Acest lucru se întâmplă pentru că avem cea mai mică alocare bugetară pentru sănătate, pentru că aplicăm politica prețului cel mai mic din Uniunea Europeană, pentru că aplicăm o taxă suplimentară  pentru medicamente (taxa clawback) care este de peste 20% din prețul de vânzare al medicamentelor și mai ales pentru că nu facem o reformă reală a sistemului medical. Așteptăm, de mai mulți ani deja, ca decidenții din sănătate să aibă curajul să abordeze tema medicamentelor lipsă și să vină cu soluții reale de rezolvare a acestei crize de medicamente. Soluții care să nu includă: lista medicamentelor esențiale, media celor mai mici 3 prețuri din UE, importul prin procedura de nevoi speciale. Este clar că aceste măsuri nu au produs efectele scontate și nu au rezolvat criza medicamentelor lipsă, ba dimpotrivă au adâncit mai tare această criză care lasă mulți dintre pacienții români fără acces la tratamentele necesare, vitale”, au precizat reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România (APCR) într-un comunicat de presă.

Cu siguranță nu sunt singurele medicamente care lipsesc. Recent pacienții cu Boala Wilson s-au plâns de lipsa din farmacii a medicamentului Cupripen (D-penicilamina -substanta de bază). În România în fiecare an sunt probleme cu re-autorizarea acestui medicament, astfel încât lipsește periodic din farmacii, deși se află pe lista medicamentelor compensateși este un medicament vital pentru pacienții cu această boală rară. După nenumărate sesizări făcute de pacienți și apariții în presă, de săptămâna aceasta medicamentul este disponibil în România, a informat echipa de comunicare a ANM lipsamedicament@anm.ro.