Asistentă medicală din România, stabilită în Viena: ,,Să avem cât mai mult spor la muncă”

De Ziua Internațională a Asistenților Medicali, Consiliul Internațional al Asistenților (ICN) apreciază sacrificiile pe care le-au făcut acești profesioniști din domeniul sănătății în timpul pandemiei dar și acum, mai ales cei care trăiesc în zone de conflict din întreaga lume, inclusiv Ucraina. Resursele sunt foarte importante, prin urmare mesajul din acest an de Ziua Internațională a Asistenților Medicali este despre necesitatea unei investiții reale în forța de muncă din întreaga lume. ,,Dacă un asistent medical are la dispoziție toate instrumentele și materialele de lucru, munca sa e mai ușoară”, a declarat Andreea Bontaș pentru Jurnalul Asistenților Medicali, o asistentă medicală din România care lucrează de 4 ani în Austria.

Asistentă medicală din România, stabilită în Viena: ,,Să avem cât mai mult spor la muncă”

Tema de Ziua Internațională a Asistenților Medicali „Asistentele medicale: o voce care să conducă – Investește în asistență medicală și respectă drepturile pentru a asigura sănătatea globală”, aduce în atenția publicului și mai ales al autorităților faptul că trebuie să se facă investiții reale în forța de muncă din Sănătate.

Lipsa asistenților medicali este acută în multe sisteme de sănătate. Și austriecii caută asistenți medicali, iar românii sunt bine primiți dacă știu limba germană bine, fiindcă studiile medicale le sunt recunoscute.

Andreea Bontaș a plecat din România după ce a terminat studiile medicale în Viena. A învățat germană și apoi a aplicat pentru un job. A avut de ales între a lucra într-un azil de bătrâni sau într-un spital privat. A ales a doua variantă și de 4 ani lucrează ca asistentă medicală la Wiener Privatklinik (WPK), unul dintre cele mai mari spitale private din Austria, listat în 2021 și 2022 în clasamentul Celor mai bune spitale din lume.

Investirea în resurse este extrem de importantă, iar Andreea Bontaș a spus că are tot ce-i trebuie la locul de muncă. ,,Când ai resurse limitate nu poți să dai randament”, a explicat românca. Nu degeaba ICN face apel la acțiune pentru a se face investiții reale în asistența medicală.

În prezent, sunt peste 28 de milioane de asistente medicale în lumea întreagă, care își serbează astăzi ziua.

,,Le urez tuturor colegilor de breaslă La mulți ani, să avem cât mai mult spor la muncă, să ne înțelegem cât mai bine cu pacienții și cu medicii”, a transmis Andreea Bontaș. În opinia sa, este o meserie frumoasă și foarte căutată în Austria.

De altfel, Spitalul Wiener Privatklinik din Austria care a înregistrat o creștere de 32% a pacienților români în primele 3 luni ale anului, astfel că românii sunt prima naționalitate de pacienți internaționali din cadrul spitalului, caută asistenți medicali din România pe care să-i angajeze. Cel puțin 3 posturi vacante sunt pentru asistentele medicale românce, care ar urma să lucreze în noua clădire a spitalului privat. Iar în următorii 2 – 5 ani WPK își propune să angajeze și mai multe asistente medicale deoarece unitatea sanitară privată se extinde. La ora actuală este spitalul privat cu cea mai mare adresabilitate de pacienți internaționali din regiune. Anual, înregistrează peste 12.000 de internări, iar aproximativ 40% dintre acestea sunt pentru pacienți internaționali care vin din peste 20 de ţări, cu precădere din Europa Centrală și de Est.