Persoanele cu diabet zaharat, prioritate la vaccinarea anti-COVID-19

Persoanele cu diabet de tip 1 și tip 2 infectate cu noul coronavirus sunt de trei ori mai susceptibile de a avea o formă severă de COVID-19 sau de a necesita spitalizare în comparație cu persoanele fără diabet. Datorită acestui impact amplificat, cercetătorii Centrului Medical al Universității Vanderbilt îndeamnă factorii de decizie politică să acorde prioritate acestor persoane la vaccinarea anti-COVID-19. Constatările lor au fost publicate în Diabetes Care, jurnalul Asociației Americane pentru Diabet.

Persoanele cu diabet zaharat, prioritate la vaccinarea anti-COVID-19

În timp ce studiile au sugerat că persoanele cu diabet de tip 2 prezintă un risc mai mare de complicații mai grave și sunt spitalizate dacă primesc COVID-19, se știe puțin despre riscul pentru persoanele cu diabet de tip 1. Numai în SUA, aproximativ 1,6 milioane de persoane suferă de diabet de tip 1.

„Cred că aceste date susțin prioritizarea persoanelor cu tip 1 sau a persoanelor cu diabet de tip 2 pentru imunizare alături de alte afecțiuni medicale cu risc crescut de a se îmbolnăvi de COVID-19, cum ar fi bolile cardiace sau pulmonare”, a spus dr. Justin Gregory , MD, MSCI, cercetător principal în studiu.

 Echipa de cercetători a studiat mai mult de 6.000 de pacienți care au avut un diagnostic COVID-19 de la mijlocul lunii martie până în prima săptămână a lunii august. Echipa a analizat apoi îndeaproape dosarele medicale ale pacienților și a contactat numeroase persoane prin telefon pentru a identifica factori de risc suplimentari și pentru a aduna mai multe informații despre modul în care COVID-19 le-a afectat sănătatea.

Ei au comparat impactul general al COVID-19 pentru trei populații: indivizi cu diabet de tip 1, indivizi cu diabet de tip 2 și cei care nu au avut diabet. Studiul a fost un studiu prospectiv de cohortă, ceea ce înseamnă că cercetătorii au identificat subiecții studiului la scurt timp după infecția cu COVID-19 și i-au urmărit pe acești indivizi pe măsură ce au progresat prin boală.

„Persoanele cu diabet de tip 1 nu trebuie să trăiască cu frică și să aibă anxietate nejustificată, dar trebuie să fie cu adevărat sârguincioase în a face lucrurile pe care toți ar trebui să le facem”, a spus dr. Gregory.

 „Toți ar trebui să ne spălăm pe mâini și să rămânem la o distanță de2 metri. Ar trebui să fim conștiincioși în ceea ce privește limitarea timpului petrecut cu oamenii din afara locuinței noastre. Nu cer persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 să facă ceva ce nu ar trebui să facem cu toții Cred că trebuie să fie cei mai sârguincioși în a face asta zi de zi", a subliniat cercetătorul american.

În opinia  grupului consultativ al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) angajații din domeniul sănătății ar trebui să primească primii vaccinurile anti-COVID-19.