Criză în aprovizionarea cu citostatice la Institutul Oncologic București

Conducerea Institutului Oncologic ,,Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București a precizat că în acest moment se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale din cauza discontinuității de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.

Criză în aprovizionarea cu citostatice la Institutul Oncologic București

Managerul Institutului Oncologic București a asigurat pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical, de tot suportul și efortul său în rezolvarea acestei situații.

,,Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment. Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există”, a declarat dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic.

În opinia acestuia cauzele sunt multiple. Pe de o parte, Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienți din alte centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești pacienți nu au putut fi tratați, pe de alta politica de achiziții dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare.

,,Constrângerile legale inerente sistemului de achiziții publice  nu permit aprovizionarea în urgență , iar metodele împrumutului din farmaciile altor unități, respectiv achizițiile directe, au fost folosite la limită. Suntem în punctul în care le-am utilizat la maximum, pentru a veni în sprijinul pacienților. Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București asigură prin PNS Oncologie un buget calculat, în principal, în funcție de istoric. Ca urmare a fluxului de pacienți oncologici mai mare comparativ cu alte perioade de referință, bugetul este insuficient în acest moment. Am semnalat situația către CASMB și așteptăm o rezolvare rapidă”, a scris managerul IOB, într-o postare pe pagina de facebook a instituției. Echipa de conducere a IOB a luat deja măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților și a informat Ministerul Sănătății că a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile.

Actualul manager a preluat frâiele instituției în urmă cu 4 săptămâni, într-o situație critică a activității IOB.

Ioana Mihăilă, actualul ministru al Sănătății, a solicitat conducerii Institutului Oncologic ,,Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB) și reprezentanților direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății un raport privind situația aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului.

 “Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează că, în prezent, nu s-au semnalat alte situații de discontinuitate privind aprovizionarea cu medicamente oncologice în unitățile sanitare din țară.