Asistenții medicali, gradul cel mai mare de infectare cu noul coronavirus dintre categoriile profesionale din sănătate

Federația „Solidaritatea Sanitară” a publicat rezultatele studiului Impactul pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate, obținute în cadrul unei cercetări bazată pe un chestionar care a evaluat percepția salariaților. 10% dintre respondenți au declarat că au fost deja infectați SARS-CoV-2, asistenții medicali având procentul cel mai mare de infectare dintre categoriile profesionale.

Asistenții medicali, gradul cel mai mare de infectare cu noul coronavirus dintre categoriile profesionale din sănătate

Un calcul făcut de Federație privind situația medicilor și asistentelor medicale cu COVID-19, în urma rezultatelor sondajului arată că  procentul real al lucrători din sănătate care au fost infectați este de cca. 30.000 de lucrători care au fost deja infectați SARS-CoV-2, în loc de 6300 (numărul lucrătorilor cunoscuți a fi fost infectați). Din studiu reiese că 18,2% dintre respondenții care au declarat că au fost infectați au indicat că au făcut o formă gravă sau severă a bolii COVID-19.
28% dintre respondenți au indicat că nu au fost testați SARS-CoV-2 (în condițiile în care cred că ar fi fost cazul); doar cca. 36% dintre respondenți afirmă că au fost testați ori de câte ori a fost nevoie. Cca. 22% dintre respondenți consideră că măsurile luate de unitate pentru siguranța și protecția salariaților sunt insuficiente iar 44,6% cred că sunt parțial eficiente;  doar cca. 31% apreciază că sunt suficiente.
Disconfortul accentuat (cca. 73%), creșterea timpului alocat fiecărei manopere (66%) și îngreunarea comunicării cu pacienții (63,7%) sunt principalele efecte ale echipamentelor individuale de protecție. Din punctul de vedere al amenințărilor la adresa sănătății personale cca. 55% dintre respondenți au indicat că echipamentul individual de protecție le generează deshidratare și 36% au indicat dermatita de contact ca efect negativ al purtării echipamentului.

Cum a afectat pandemia personalul medical
Impactului pandemiei COVID-19 a avut ca reprecursiuni creșterea riscului profesional pentru 66% dintre cadrele medicale, înrăutățirea condițiilor de muncă pentru 54% și  creșterea complexității activității profesionale în 47%.

Deși Guvernul s-a angajat să limiteze la 3 ore activitatea continuă în același echipament individual de protecție, 68,2% dintre respondenți au indicat că nu beneficiază de acest drept asociat protecției muncii. De asemenea, 42% dintre respondenți nu au beneficiat de drepturile privitoare la supravegherii copiilor. 36% dintre respondenți consideră că le-ar fi utilă consilierea psihologică în această perioadă. 67% dintre respondenți consideră că rolul social al profesiei s-a modificat suficient de mult în această perioadă pentru a necesita și o modificare corespunzătoare a statusului social.

Principalele solicitări/așteptări pe care le au respondenții, în ordinea ierarhică generată de punctajul maxim, sunt: asigurarea materialelor de protecție (92,2%), asigurarea finanțării unităților sanitare (89.3%), raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual (87%), acordarea sporului pentru combaterea epidemiei (86,4%), creșterea sporurilor pentru condiții de muncă peste nivelul minim (cca. 83%), testarea SARS-CoV-2, periodică și gratuită, a tuturor salariaților.

Cercetarea comandată de Federația „Solidaritatea Sanitară” a fost desfășurată în Cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, având la bază un chestionar de opinie adaptat consultării publice, aplicat în  perioada 24.09-12.10.2020. Chestionarul s-a adresat tuturor categoriilor de salariați din sănătate, indiferent de forma de proprietate a unității în care-și desfășoară activitatea, invitația de completare și au răspuns la invitația de a completa chestionarul 1709 salariați, 1130 dintre ei furnizând răspunsuri complete.