Numărul donatorilor de celule stem hematopoietice în România sub nivelul mediei internaționale

La fiecare 3 minute cineva, în lume, este diagnosticat cu un cancer de sânge și ultima șansă de supraviețuire poate fi un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie. La nivel mondial, pentru 49% dintre pacienții diagnosticați cu un cancer de sânge care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, donatorul compatibil neînrudit este găsit în Registrele internaționale ale donatorilor de celule stem hematopoietice. În prezent, 5% din populația lumii este înscrisă în registrele donatorilor de celule stem hematopoietice. În România, numai 0,33% din populație este înscrisă în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH).

Numărul donatorilor de celule stem hematopoietice în România sub nivelul mediei internaționale

Pe 19 septembrie este celebrată Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. RNDVCSH, ocazie cu care prof. dr. Alina Tănase, Președinte al Societății Române de Transplant Medular din România și dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) au făcut un apel la solidaritate în ceea ce privește donarea de celule stem hematopoietice, prin care noi toți putem dona practic o șansă la viață.

,,În mentalul colectiv ar trebui să conștientizăm că fiecare dintre noi ar putea dezvolta la un moment dat astfel de afecțiuni grave și că viața ne poate fi condiționată de un transplant  de celule stem hematopoietice, iar o șansă reală poate veni din rândul celor înregistrați în bazele de date naționale sau internaționale ale donatorilor”, a declarat prof. dr. Alina Tănase, Președinte al Societății Române de Transplant Medular din România.

În opinia acesteia, în ceea ce privește numărul donatorilor aflați în baza noastră de date, România este mult sub nivelul mediei registrelor internaționale de profil, dar cele mai recente date relevă un trend ascendent din perspectiva percepției și acceptării în rândul populației din România legate de gravitatea unor astfel de boli hematologice și de implicarea reală într-un posibil proces de donare.

Potrivit studiilor, doar pentru 67% dintre pacienții din România care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit, se găsește un donator pereche cu care să fie compatibil genetic, în timp ce pentru 96% dintre donatorii compatibili cu pacienții din România care au beneficiat de transplant, donatorii compatibili au fost din Registrele internaționale și doar 4% din Registrul național.

Dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al RNDVCSH a precizat  că  ,,este extrem de important să dăm o atenție sporită în ceea ce înseamnă creșterea numărului donatorilor înscriși în Registrul din România, din toate zonele țării, care mărește considerabil șansa de a salva mai mulți pacienți care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe, iar șansa de a găsi un donator compatibil, pentru cei 33% dintre pacienții pentru care nu există donatori compatibili niciunde în Registrele internaționale, este ca peste 5% din populația României să se înscrie în RNDVCSH”.

În prezent, numai 0,33% din populația României este înscrisă în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice iar acest procent este foarte mic, comparativ cu alte țări: Germania – 9%, Israel –12%, Cipru – 13%.

Ce presupune înscrierea în Registru

Oricine poate salva viața unui pacient cu un tip de cancer al sângelui. Singurele condiții sunt să aibă între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună, să vrea să ajute și să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.Înscrierea ca donator voluntar în Registru este foarte simplă. Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, să vă informați și să urmați pașii de înscriere.

Odată înscrisă ca potențial donator de celule stem hematopoietice, o persoană așteaptă pentru a salva o viață. 1 din 800 de persoane înscrise va fi contactată pentru a verifica potrivirea cu un pacient. Este posibil ca după înscrierea în Registru, un donator potențial să nu fie niciodată sunat, dar dacă este sunat, există șansa să fie singura/ul care poate salva viața pacientului. Cu cât se înregistrează mai multe persoane, cu atât sunt mai mari șansele pentru pacienții care așteaptă salvarea vieții. De aceea, fiecare înregistrare contează atât de mult!

 RNDVCSH este interconectat cu registre ale donatorilor de celule stem hematopoietice din alte 59 de țări, de pe toate continentele, care împreună numără peste 37 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice și cu toate acestea, pentru 8% din pacienții din întreaga lume care au nevoie de un transplant, nu s-a găsit donator. De altfel,  peste 310 mii dintre donatorii potențiali înscriși în registrele internaționale au donat celule stem hematopoietice pentru pacienți neînrudiți, dintre care peste 23 de mii au donat în anul 2019.

Intercontectarea cu instituțiile similar internaționale

În luna aprilie, Guvernul României a aprobat Hotărârea Guvernului privind aprobarea plăţii cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2020.

Prin acest act normativ s-a aprobat acreditarea laboratoarelor de imunogenetică, în valoare de aproximativ 41 mii lei (echivalentul a 8.295 euro), sumă care se suportă din bugetul aprobat Ministerului Sănătății pentru anul 2020.

,,În acest fel se asigură accesul la baza de date internațională cu donatorii de celule stem hematopoietice a organizației „Search &, Match Service”, menținerea acreditării de către Federația Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică și histocompatibilitate, precum și menținerea statutului de membru al Grupului European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă precum și a Asociației Mondiale a Donatorilor de Măduvă”, a precizat Ministerul Sănătății.

Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi, s-a decis organizarea unei instituţii care să poată gestiona o bază de date privind persoanele fizice, care şi-au dat acceptul de a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienti cu hemopatii maligne.