ABC-ul Alergării pentru persoanele cu deficiențe de auz

În România sunt peste 23.000 de persoane surde. La nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 2,5 miliarde de persoane ceea ce înseamnă un un sfert din populația globală, vor avea probleme de auz până în 2050, în condițiile în care la copii, aproape 60 la sută din pierderea auzului poate fi prevenită. Astăzi, de Ziua Mondială a Auzului, s-a lansat în România un serial video pentru persoanele hipoacuzice pasionate de alergare, ABC-ul Alergării.

ABC-ul Alergării pentru persoanele cu deficiențe de auz

Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului sau pe scurt Ziua Mondială a Auzului se celebrează în fiecare an pe 3 martie. Anul acesta OMS se va concentra pe importanţa ascultării în siguranţă ca mijloc de menţinere a auzului bun pe parcursul vieţii. Potrivit site-ului www.who.int, tema din acest an este: "To hear for life, listen with care".

Specialiștii în domeniul medical atrag atenția asupra mai multor cauze comune ale pierderii auzului care pot fi prevenite, inclusiv pierderea auzului cauzată de expunerea la sunete puternice. OMS estima că 1,1 miliarde de tineri (cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani) sunt expuși riscului de pierdere a auzului din cauza expunerii la zgomot în mediile recreative.

Vestea bună este că putem avea un auz bun pe parcursul vieţii prin îngrijirea urechii şi a auzului. Auzul joacă rolul deosebit de important în procesul comunicării dintre oameni. În lipsa acestuia nu ar exista nici vorbire, nici muzică, iar comunicarea ar fi mult mai săracă.

Pentru persoanele din România care și-au pierdut auzul, dar practică alergarea există acum un serial video, de la A la Z, care își propune să explice acest sport.„SĂ SE AUDĂ alergarea!” – acesta este obiectivul celor doi prezentatori ai serialului: Vlad Perianu – alergător hipoacuzic, care traduce fiecare episod în limbajul semnelor, și Radu Restivan – antrenor de atletism și fondator 321sport.

„Trăim într-o societate în care oamenii sunt deseori judecați dacă nu sunt „perfecți”. Avem alături de noi alergători care câștigă competiții, dar și care termină pe ultimul loc. Îi apreciem pe toți la fel de mult. ABC-ul Alergării reprezintă ambiția noastră de a face alergarea accesibilă pentru persoanele hipoacuzice și, în același timp, de a crea awareness pe integrarea socială a persoanelor cu deficiențe de auz”, spune Radu Restivan.

Episoadele vor fi publicate săptămânal pe canalul de Youtube 321sport și pe site-ul ABC-ul Alergării. Ordinea de publicare este ordinea alfabetului. Pe lângă realizarea serialului video, 321sport organizează și antrenamente de alergare dedicate hipoacuzicilor în București, coordonate de Vlad Perianu și Radu Restivan. „Ne dorim să găsim voluntari și din alte orașe, care să poată organiza antrenamente de alergare pentru surzi. Dacă vreți să vă implicați, vă rugăm să ne scrieți la adresa start@321sport.ro.” spune Radu Restivan.

 Toate detaliile despre proiect sunt pe: https://www.321sport.ro/abculalergarii/.

Un alt proiect dedicat tinerilor hipoacuzici din România și  aflat în plină derulare este “Amprenta Sunetului” - ediția a II-a, al Asociației VAR Cultural care  organizează zece ateliere on-line dedicate tinerilor hipoacuzici din diferite regiuni ale țării. Tinerii cu vârste între 14-18 ani), purtători de implant cohlear/proteze auditive sunt conduși într-un întreg demers terapeutic de o echipă de profesioniști. În sesiunile săptămânale se vor aplica tehnici de terapie prin joc, dramaterapie, percuție și confecționare de marionete.