Cursuri online pentru asistenți medicali comunitari din Teleorman și Gorj

La sfârșitul lunii octombrie, 120 de asistenți medicali comunitari vor putea începe cursurile online de management al bolilor rare, în cadrul proiectului “FORMrare - formarea permanentă a asistenților medicali comunitari în managementul de caz pentru bolile rare.”

Cursuri online pentru asistenți medicali comunitari din Teleorman și Gorj

Asociația Prader Willi din România lansează proiectul de educație non-formală “FORMrare: formarea permanentă a asistenților medicali comunitari în managementul de caz pentru bolile rare”,  finanțat prin programul “ Raiffeisen Comunități 2021”, susținut de Raiffeisen Bank S.A, prin care își propune asigurarea sustenabilității intervențiilor la nivel național prin extinderea rețelelor de suport în comunitate pentru pacienții cu boli rare în 2 județe noi. Aceste județe sunt Teleorman și Gorj, prin urmare asistenții medicali comunitari din aceste zone se pot înscrie la cursuri.

,,Din experiența de până acum am constatat un interes crescut a asistenților medicali comunitari pentru formarea în managementul de caz și în împărtășirea experiențelor acestora pe principiul All Teach All Learn. Acest lucru ne-a încurajat să căutăm oportunități de finanțare și derulare a programelor de formare, de unde și proiectul de față. Aceste oportunități de finanțare ne-au dat ocazia de a ne acredita în metodologia ECHO (Extention of Community Healthcare Outcome), care urmărește învățarea prin schimbul de bune practici între participanții la întâlnirile organizate în mediul online. Folosind metodologia propiu zisă am reușit să formăm în managementul de caz pentru pentru boli rare și asistenții medicali comunitari din Județul Bistrița. Prin actuala finanțare obținută în programul Raifeissen comunități, vom folosi metodologia ECHO în formarea a 120 de asistenți medicali comunitari din alte două județe: Teleorman și Gorj, având astfel până la finalul proiectului un număr total de 370 de asistenți medicali comunitari din 10 județe din România”, a declarat Dorica Dan, coordonatorul proiectului și președinte APWR (Asociației Prader Willi din România).

 Proiectul răspunde nevoii de instruire, formare și orientare a pacienților cu boli rare către serviciile de diagnostic și îngrijire de care au nevoie și implicit, reducerea timpului de așteptare pentru pacient și familie până la diagnostic și integrare în serviciile de care au nevoie.

Consecințele nerezolvării problemei: pacienții vor rămâne pierduți în sistemul medical și social. Povara economică, psihologică și socială va rămâne în familie și comunitate iar calitatea vieții acestor familii va fi foarte scăzută.

Proiectul vine în continuarea acțiunilor Asociației Prader Willi din România pentru îmbunătățirea accesului pacienților cu boli rare la servicii de îngrijire de calitate, pornind de la:

  1. crearea Centrului NoRo și formarea unei echipe interdisciplinare de specialiști care asigură servicii de îngrijire integrată pentru pacienții cu boli rare,
  2. formarea managerilor de caz ai persoanelor cu boli rare printr-un model integrat de îngrijire, centrat pe nevoile pacienților cu boli rare prin implementarea managementului de caz, stabilirea unor parteneriate solide și sustenabile între instituțiile publice, entitățile private și organizațiile societății civile.
  3. formarea asistenților medicali comunitari în managementul de caz în bolile rare prin intermediul a două proiecte finanțate de către US Ambassy (din județele Tulcea și Botoșani) și Raifeissen Comunități (din județele Sălaj, Bihor, Satu Mare Alba, Arad).

Cunoștințele dobândite de membrii din rețelele formate, care odată achiziționate, rămân și îmbunătățesc calitatea îngrijirii persoanelor afectate de boli rare din Romania.

,,Ne propunem găsirea de surse de finanțare prin care să putem contribui la formarea în managementul de caz în bolile rare a asistenților medicali comunitari din toată țara”, a subliniat Dorica Dan.

De altfel, Alianța Națională pentru Boli Rare (ANBR) a pregătit în perioada pandemiei de COVID-19 o serie de cursuri online pentru asistenții medicali comunitari, interesați de problematica bolillor rare. Primele cursuri pentru asistenții medicali comunitari au avut loc anul trecut noiembrie.