Alergie sezonieră sau COVID-19? Cum se face diferențierea

Sezonul gripelor și virozelor a fost o adevărată provocare în această perioadă a pandemiei de COVID-19 în ceea ce privește diagnosticul diferențial. Acum a venit rândul alergiilor. Când este vorba de infecția cu SARS-COV-2 și când o alergie sezonieră, explică specialiști americani alergologi și ORL-iști.

Alergie sezonieră sau COVID-19? Cum se face diferențierea

Alergia din acest sezon s-a suprapus în Statele Unite ale Americii cu cel de-al patrulea val al pandemiei globale COVID-19. „Am avut un sezon de polen neobișnuit de rău, iar acesta se conturează deja a fi destul de sever”, a declarat dr. Stanley Fineman, fost președinte al Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie.

Multe persoane sunt afectate de alergii sezoniere, dar se pot confrunta și cu COVID-19, iar o parte din simptomele celor două sunt asemănătoare, astfel că ar putea fi confundate. Este COVID-19 sau doar o alergie obișnuită? Dacă pentru publicul larg, ar putea fi o problemă în a face diferențierea, personalul medical cu siguranță știe că sunt câteva simptome care fac diferența.

,,Confuzia este perfect de înțeles, deoarece multe dintre simptome se suprapun în formele ușoare de COVID-19 și alergiile sezoniere”, a spus dr. Gregory Levitin, otorinolaringolog ( ORL-ist) la Mount Sinai din New York. Alergiile sezoniere apar atunci când sistemul imunitar identifică în mod greșit polenul din copaci, flori sau iarbă ca un invadator periculos, cum ar fi o bacterie sau un virus. Ca parte a răspunsului său alergic, corpul eliberează substanțe chimice numite histamine. Pruritul și strănutul sunt efecte secundare majore ale inflamației cauzate de histamine, alături de secrețiile nazale și ale ochilor.

,,Prurit, rinoree, ochii apoși sunt cel mai bun semn că suferiți de alergii sezoniere. Pe de altă parte, dacă suferiți de febră, faceți-vă testul pentru COVID-19. COVID poate provoca febră. Alergiile nu provoacă niciodată febră", a spus Levitin.

Alte simptome care sunt mai frecvente în COVID-19 includ frisoane, dureri musculare sau corporale, greață sau vărsături și diaree. ,,Pierderea gustului sau a mirosului este acum cunoscută pe scară largă ca un simptom al bolii COVID-19, dar unii oameni cu alergii ar putea avea și probleme cu mirosul”, a remarcat Levitin.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor prezintă care sunt alte simptome comune atât ale infecției cu SARS-COV-2, cât și ale alergiilor: tuse, respirație scurtă sau dificultăți de respirație, oboseală, durere de cap, durere de gât. Un alt indiciu îl reprezintă perioada de timp a manifestărilor.

,,O apariție bruscă a simptomelor este mai probabilă în cazul COVID-19. Oricine nu are două sau trei săptămâni de manifestare a simptomelor, ci două sau trei zile de simptome, ar trebui să vorbească cu un medic și să-l întrebe dacă e cazul să se testeze pentru COVID-19", a precizat ORL-istul american, potrivit MedicineNet.com.