România, pe harta europeană a centrelor specializate în diagnosticul și tratamentul endometriozei

Peste 176 de milioane de femei, aflate la vârstă reproductivă, suferă de endometrioză, conform World Health Organization, ceee ce înseamnă 10% din populatia feminină la nivel global. Ȋn România nu există o statistică oficială, dar luând ȋn calcul incidenţa de 1:10, raportată la nivel global, cifra estimativă este de aproximativ 500.000 de cazuri. Un centru din România de tratare a endometriozei a primit certificarea EuroEndoCert, astfel că acesta a devenit ,,Centru de Excelență în diagnosticul și tratamentul endometriozei.”

 România, pe harta europeană a centrelor specializate în diagnosticul și tratamentul endometriozei

Academia de endometrioză-Endomedicare Academy este fondată de prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie și  președintele Societăţii de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană. În urma unui proces de evaluare riguros și complex, care a urmărit expertiza ca număr de intervenţii realizate, respectarea protocoalelor și standardelor terapeutice, managementul chirurgical multidisciplinar ȋn intervenţii complexe de endometrioză, eficienţa și calitatea actului medical și evaluarea calităţii vieţii pacientelor după intervenţii chirurgicale de endometrioză, a obţinut cel mai ȋnalt nivel de certificare din partea auditorului european EuroEndoCert.

În medie, 30-50% dintre paciente se confruntă cu infertilitate, cu un impact major pentru viitorul reproductiv al femeii și cuplului, problemă ce va ridica pe termen mediu-lung necesitatea unui plan naţional integrat de combatere a efectelor bolii și o implicare a statului prin pârghii de suport financiar a intervenţiilor complexe de endometrioză.

,,Ne-am dedicat activitatea cunoașterii acestei patologii complexe și schimbării de paradigmă, propunând alinierea protocoalelor terapeutice la standardele europene și globale. Ȋn prezent, Gold-standard-ul chirurgical ȋn endometrioză este chirurgia minim invazivă, pe care o realizăm în 99% dintre cazurile de endometrioză profund infiltrativă- abordând chirurgia laparoscopică și robotică. Certificarea Endomedicare Academy de către EuroEndoCert este o evaluare extrem de obiectivă, cu respectarea unor criterii de calitate ale actului medical foarte bine stabilite de auditorul extern. Pentru noi ca echipă, faptul că ne-am poziţionat pe harta europeană a centrelor specializate, la cel mai ȋnalt nivel expertiză, este o validare a performanţei și o recunoaștere a dedicării echipei medicale acestei misiuni-lupta cu endometrioza”, a declarat prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar Obstetrică Ginecologie, Președintele Societăţii de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană.

Cu o expertiză de peste 450 de intervenții în cazuri complexe de endometrioză profund infiltrativă, Endomedicare Academy a devenit un centru-reper în managementul acestor cazuri care exced zona pelvină, necesitând echipă multidisciplinară, constituind astfel un model de urmat pentru alte centre dedicate endometriozei din România și un suport de Mentorship Advice în intervenții complexe de endometrioză.

Echipa propune conceptul chirurgical “one-stop-shop surgery in endometriosis”, excizia corectă și completă a leziunilor de endometrioză de la prima intervenţie chirurgicală, păstrând ȋn focus obiectivul conservator de prezervare a potenţialului reproductiv al pacientelor care ȋși doresc să aducă pe lume copii.

,,Din păcate, ne confruntăm ȋn România cu o insuficientă cunoaștere a acestei patologii, chiar ȋn rândul medicilor. Este motivul pentru care diagnosticul poate ȋntârzia ani, endometrioza fiind descoperită frecvent ȋn contextul infertilităţii. Pe de altă parte, chirurgia endometriozei este extrem de complexă și trebuie adresată chirurgilor experimentaţi, care să ia o decizie chirurgicală echilibrată ȋntre obiectivul de a exciza complet și corect leziunile de endometrioză și obiectivul de a proteja potenţialul fertil și rezerva ovariană, care poate fi ireversibil afectată ȋn urma unui management chirurgical inoportun. De aceea, mesajul nostru este unul de responsabilitate a actului medical, adresat ȋn egala măsură medicilor și pacientelor: Alege responsabil pentru viitorul tău! “, a spus Prof. Dr. Elvira Brătilă.

Endometrioza este una din cele mai răspândite afecţiuni ginecologice, dar sub-evaluată, pentru că există o diagnosticare sub-optimală sau tardivă, diagnosticul trenând ȋn medie 5-7 ani de la apariţia simptomatologiei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că simptomele variabile și ample ale endometriozei îngreunează munca profesioniștilor din domeniul sănătății, care  nu o diagnostichează cu ușurință. Acest lucru poate provoca întârzierea lungă între debutul simptomelor și diagnosticare. Deși accesul la diagnosticul precoce și tratamentul eficient al endometriozei sunt extrem de importante, sunt limitate în multe situații, inclusiv în țările cu venituri mici și medii.

,,Este o boală care presupune multă suferință, de ani de zile și un diagnostic complex”, a spus Prof. Dr. Elvira Brătilă, care este implicată în proiectul educaţional: “Endometrioza este un punct dureros. Alege responsabil pentru viitorul tău!”

 Medicul ginecolog a mărturisit că a intrat în contact cu  multe femei care sufereau de această boală încă de când era la începuturile carierei, că a avut noroc încă din rezidențiat să se formeze în chirugie pelvică și să ia contact cu specialiști din Europa și SUA care tratau această boală minim invaziv. În opinia sa, endometrioza este o patologie complexă pe care nu o poate rezolva un medic, de unul singur, motiv pentru care Endomedicare Academy a propus comunității medicale din România o nouă viziune asupra acestei patologii complexe-endometrioza-ce impune supraspecializare, o perspectivă 360 de grade asupra efectelor bolii și o abordare pluridisciplinară, care să asigure complementaritate, integrarea conduitei terapeutice și oferirea de soluții de tratament personalizate fiecărei paciente.