Tratament psihologic gratuit bolnavilor de cancer şi concediu plătit aparţinătorilor care îi însoţesc la tratament

Cancerul este a doua cauză majoră de deces din lume și cauza principală de deces în rândul copiilor și adolescenților. 10 milioane de oameni mor, anual, de cancer – mai mult decât de HIV/SIDA, malarie și tuberculoză, la un loc. Un diagnostic de cancer îl afectează nu doar pe pacientul în cauză, ci și familia acestuia, iar consilierea psihologică este absolut necesară. Există însă o Lege prin care devine gratuit tratamentul psihologic acordat bolnavilor de cancer şi se oferă concediu plătit aparţinătorilor acestora care îi însoţesc la tratament.

Tratament psihologic gratuit bolnavilor de cancer şi concediu plătit aparţinătorilor care îi însoţesc la tratament

În întreaga lume, se înregistrează anual aproximativ 300.000 de cazuri noi de cancer în rândul copiilor cu vârsta între 0 şi 19 ani. Copiii bolnavi de cancer și părinții acestora au nevoie de ajutor psihologic.

142 de copii cu probleme grave de sănătate au beneficiat gratuit de psihoterapie, kinetoterapie și consiliere nutrițională pe parcursul anului 2021, datorită Asociației M.A.M.E. care a derulat proiectul ”Servicii psiho-socio-medicale în beneficiul copiilor grav bolnavi”. Nu doar copiii au avut parte de astfel de servicii, ci și 78 de părinți au beneficiat gratuit de serviciile de recuperare psiho-socio-medicală de care aveau nevoie.

Mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația United Way România, în valoare totală de 92700 de lei, au fost susținute în proiectul ”Servicii psiho-socio-medicale în beneficiul copiilor grav bolnavi” 2644 ore de psihoterapie, 2244 ședințe de recuperare medicală prin fiziokinetoterapie și 1320 de sesiuni de consiliere nutrițională.

 Programele complexe de recuperare oferite au avut un impact pozitiv în viața copiilor beneficiari și  părinților lor și au condus la reintegrarea mai facilă a acestora în comunitate, după lupta cu boala.

Copiii care au participat la ședințele de psihoterapie au reușit să își înțeleagă mai bine propriile emoții și sentimente, să își învingă temerile și să dezvolte relații armonioase cu cei din jur, în timp ce părinții incluși în proiect au reușit să înțeleagă mai bine nevoile pe care le au cei mici și cum îi pot ajuta să se dezvolte echilibrat.

 ,,Pentru copiii aflați în atenția noastră, a Asociației M.A.M.E., accesul gratuit la terapiile de recuperare de care au nevoie reprezintă, de multe ori, o șansă în plus la viață și la o copilărie petrecută departe de patul de spital, de durere și tratamente invazive. În cadrul Centrului Steluțelor, cei mici urmează programe complexe, adaptate nevoilor lor, care îi ajută să lupte mai ușor cu boala și, de cele mai multe ori, să o învingă. Aici, le oferim terapii complementare tratamentului medical, precum: consiliere psihologică, fiziokinetoterapie, consiliere nutrițională, logopedie, terapie prin artă, activități educative și de socializare, terapie prin realitate virtuală și multe altele”, a declarat Maria Culescu, Președinte Fondator Asociația M.A.M.E.

Parteneriatul cu Fundația United Way România va continua și în următorii doi ani și se va extinde prin includerea logopediei în gama serviciilor de care vor beneficia gratuit copiii care trec pragul Centrului Steluțelor.

O altă veste bună anunțată de dr. Andrei Baciu, Secretar de stat în Ministerul Sănătății este că bolnavii de cancer și familiile lor vor putea beneficia de consiliere psihologică.

,,Vorbim despre o lege adoptată de Camera Deputaților, care asigură cadrul necesar pentru ca pacienții oncologici să poată beneficia de evaluări psihologice anuale și de alte minimum 5 ședințe de consiliere. Pentru bolnavii cu handicap auditiv sau surdocecitate, se asigură dreptul la interpret. De aceste drepturi vor beneficia și cei care îi ajută pe pacienții cu cancer, adică persoanele care îi însoțesc la spital pentru intervenții chirurgicale sau tratamente prescrise de medicul specialist. Ei vor putea merge la psiholog, iar pe parcursul unui an pot beneficia de concediu (maximum 45 de zile) și de indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice. E vorba despre un sprijin important pentru pacienții cu cancer, pentru familiile lor sau pentru cei care au grijă ca ei să ducă o viață normală. Era de mult nevoie de o astfel de inițiativă. Chiar dacă mai sunt etape de trecut, chiar dacă va mai dura puțin până când această lege își va produce efectele, mă bucur că primii pași au fost făcuți”, a declarat dr. Andrei Baciu.

Inițiativa legislativă a fost inițiată de senatoarea Nicoleta Pauliuc, care este fost pacient oncologic, ce a luptat și învins cancerul. Legea a fost adoptată de Parlamentul României.

,,Aproape 100.000 de români primesc anual acest diagnostic crunt, care poate să sune uneori ca o condamnare la moarte. Tuturor le spun: Nu abandonaţi niciodată, absolut niciodată. Păstraţi-vă speranţa în inimi şi luptaţi. Ajutorul este pe drum.Reamintesc că, în urmă cu câteva zile, Parlamentul a adoptat o lege pe care am iniţiat-o prin care se acordă tratament psihologic gratuit bolnavilor de cancer şi concediu plătit aparţinătorilor acestora care îi însoţesc la tratament. De asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, Administraţia Prezidenţială a prezentat Planul Naţional de Combatere a Cancerului – o strategie integrată care, pusă în aplicare în următorii ani, va scădea semnificativ mortalitatea cauzată de aceste afecţiuni şi va îmbunătăţi viaţa bolnavilor.

Nu în ultimul rând, în decembrie, Legislativul a adoptat o lege pe care am iniţiat-o prin care prima duminică din fiecare lună iunie va fi Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer. Sper să ne întâlnim cu toţii atunci şi sper ca fiecare bolnav oncologic să urce în curând în trenul supravieţuitorilor”, a transmis mesajul său  pe o rețea de socializare Nicoleta Pauliuc.

Afecțiunile oncologice rămân una dintre principalele probleme de sănătate ale românilor, provocând 95.000 de cazuri noi și 54.000 de victime în 2021. Conform raportului Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat de Comisia Europeană, România se află pe locul 3 în Europa la numărul deceselor prevenibile prin investigații de screening, tratamente și controale periodice. Aflați care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienții care solicită investigații de imagistică medicală, dar și care sunt cele mai frecvente cancere în România.

Credit foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-acasa-casa-7659554/