Medicina dentară, Cenușăreasa asistenței medicale din România

Medicina dentară din România a primit doar 0,33% din bugetul alocat asigurărilor sociale în 2020, deși incidența cariilor dentare este de 99%. ,,Medicina dentară continuă să fie Cenușăreasa asistenței medicale din România din punct de vedere al finanțării”, a declarat Adela Cojan, vicepreședinte CNAS, prezentă la primul eveniment dedicat industriei de stomatologie, Forum PALMED – Viitorul medicinei dentare din România. Provocări și perspective.

Medicina dentară, Cenușăreasa asistenței medicale din România

România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește incidența cariilor dentare – 99%. ,,Prioritatea de finanțare trebuie să reprezinte prevenția, drept pentru care am înaintat către Ministerul Finanțelor Publice o solicitare de suplimentare a bugetului pentru categoria 6-12 ani în acest sens. Asta, deși finanțarea sectorului sanitar nu depășește 5,2% din PIB în România, față de media europeană, care e cuprinsă între 9-11%", a precizat Adela Cojan.

Cristian Hotoboc, președintele PALMED, a subliniat că aproape jumătate din populația României nu merge la medicul stomatolog, principalele cauze fiind neimplicarea autorităților în ceea ce privește educarea pacienților cu privire la importanța igienei dentare, dar și lipsa banilor. ,,Din acest motiv, ne propunem să impulsionăm Statul să crească substanțial sumele alocate pentru serviciile de medicină dentară, mai ales că industria noastră privată pune la dispoziția pacienților cele mai avansate tratamente", a spus Cristian Hotoboc. În momentul de față există o disproporție a repartizării contractelor de furnizare de servicii.

,,Din totalul de 4402 de contracte încheiate cu stomatologii din țară, doar 26% își desfășoară activitatea in mediul rural, în condițiile în care suntem țara din Europa cu cel mai mare grad de ruralizare", a mai afirmat vicepreședinta CNAS.

În România, numărul cabinetelor stomatologice se ridică la 15.650, de patru ori mai multe decât în anul 2000, din care 95% sunt private, potrivit INS. Piața privată de stomatologie este estimată la 2,1 miliarde de lei în 2020, aproape de 15 ori mai mare față de 2018, creșterea datorându-se, în principal, proceselor de digitalizare a industriei dentare moderne, arată datele prezentate la primul forum PALMED pentru stomatologie.

Cel mai recent studiu Kantar, care analizează dinamica datelor pe ultimii trei ani, arată că jumătate dintre români nu merg la dentist, iar o treime nu-și duc nici copiii la medicul stomatolog, deși recomandările specialiștilor indică faptul că prima vizită la dentist trebuie să aibă loc la cel puțin 6 luni de la apariția primului dinte.

,,Am văzut că peste 70% din pacienți spun că nu au probleme dentare, ceea ce e imposibil, și vin prea târziu la stomatolog sau deloc. E nevoie de întreaga industrie, dar și de susținerea statului pentru a aduce pacientul la dentist. Am răspuns invitației PALMED de a ne alătura acestui proiect ambițios, alături de ceilalți colegi din industrie, tocmai pentru a impulsiona consolidarea acesteia și pentru a găsi împreună soluții de a crește accesul la servicii de calitate pentru toți pacienții din România, care suferă de pe urma subfinanțării cronice a sistemului. Stomatologia e cea mai dezbinată ramură a medicinei, nu doar la noi, ci în toată lumea”, a mărturisit dr. Ionuț Leahu, fondator Rețeaua Clinicile Dr. Leahu:

Reprezentanții clinicilor dentare private înscrise în PALMED vor lansa o platformă națională care va cuprinde acțiuni concrete necesare asigurării unei bune sănătăți dentare a românilor pe termen lung. Printre aceste acțiuni se numără:

  • dublarea bugetului CNAS pentru serviciile medicale stomatologice
  • creșterea numărului de membri PALMED din domeniul medicinei dentare din România
  • inițierea de campanii de informare națională cu mesaje de interes public, privind importanța igienei dentare în asigurarea unei bune sănătăți dentare, cu efecte asupra sănătății generale a populației
  • susținerea drepturilor medicilor de a-și informa pacienții, dar și a drepturilor pacienților de a fi informați, de a avea acces la servicii stomatologice de calitate și de a-și alege furnizorul de servicii medicale.

În prezent, nouă clinici stomatologice sunt afiliate PALMED, acestea însumând afaceri de 158 de milioane de lei, adică 7,5% din totalul pieței de stomatologie.