Vaccinul împotriva meningitei poate proteja împotriva gonoreei

Ratele de gonoree sunt în creștere în SUA , iar această boală cu transmitere sexuală devine din ce în ce mai rezistentă la antibiotice. Din fericire, deși nu există încă un vaccin împotriva gonoreei, un vaccin disponibil împotriva meningitei poate oferi o anumită protecție împotriva acestei boli cu transmitere sexuală (BTS), sugerează două noi studii.

Vaccinul împotriva meningitei poate proteja împotriva gonoreei

Există două vaccinuri disponibile în Statele Unite, care pot proteja împotriva meningitei. Vaccinurile MenACWY protejează împotriva tulpinilor A, C, W și Y, iar vaccinul MenB-4C protejează împotriva tulpinii B. Noile studii au analizat vaccinul MenB-4C, care nu este recomandat în mod obișnuit tuturor adolescenților și adulții tineri.

„Vaccinul MenB-4C poate oferi protecție încrucișată împotriva gonoreei, dar sunt încă necesare studii clinice pentru a examina eficacitatea vaccinului”, a spus dr. Winston Abara, medic epidemiolog la Centrele de Boli din SUA, Divizia Control și Prevenire pentru Prevenirea BTS coautorul unuia dintre studii.

Cercetarea lui Abara nu a fost concepută pentru a spune cum poate proteja vaccinul MenB-4C împotriva gonoreei, dar s-ar putea datora asemănărilor genetice dintre N. meningitidis și N. gonorrhoeae, organismul care provoacă gonoree, potrivit medicului. Aceste două bacterii provoacă boli foarte diferite, dar sunt strâns legate.

„Studiile clinice MenB-4C sunt în desfășurare și sunt necesare pentru a evalua complet și precis mecanismul de protecție împotriva gonoreei”, a menționat Abara. Gonoreea se răspândește prin sex și este frecventă în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, potrivit CDC. Netratată, gonoreea poate cauza probleme grave la bărbați și femei.

În studiul lui Abara, cercetătorii au revizuit dosarele de sănătate a aproape 110.000 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani din New York și Philadelphia pentru a vedea care au fost diagnosticați cu gonoree sau chlamydia, o altă BTS, din 2016 până în 2018. Apoi au verificat fișele de imunizare pentru a vedea cine a primit vaccinul MenB-4C.

Au fost detectate peste 18.000 de cazuri de gonoree și aproape 7.700 de persoane au fost vaccinate cu MenB-4C, aproximativ jumătate primind o doză, iar celelalte primind două doze complete. Vaccinarea completă MenB-4C a oferit o protecție de 40% împotriva gonoreei, iar o doză a oferit o protecție de 26%, arată studiul.

 Într-un studiu similar din Australia de Sud, două doze de vaccin au fost 33% eficiente împotriva gonoreei la adolescenți și adulții tineri.

 „Există potențialul de a proteja împotriva a două infecții grave cu un singur vaccin”, a spus coautorul studiului, dr. Helen Marshall, profesor de vaccinologie la Universitatea din Adelaide din Australia.„Nu știm cât de mult poate dura această protecție și o vom monitoriza pentru a vedea dacă există un beneficiu în curs sau dacă există o protecție în scădere împotriva gonoreei”, a spus ea.

Dr. Robert Grossberg, profesor de medicină la Albert Einstein College of Medicine din New York City, a spus că această nouă cercetare „se adaugă la informațiile existente că vaccinul împotriva meningitei poate proteja oamenii de gonoree”.

Vaccinul MenB este acum recomandat adulților sau adolescenților cu risc crescut de meningită, cum ar fi cei care au anumite tulburări ale sistemului imunitar, iau anumite medicamente sau sunt expuși la un focar de meningită, a spus Grossberg, care nu a fost implicat în studii.

 „Dacă credem că acest vaccin sau o formulă similară protejează împotriva gonoreei, e mult mai probabil să-l recomand.Având în vedere cât de comună este gonoreea în rândul adolescenților și tinerilor adulți și că ne confruntăm cu rate crescânde de rezistență la antibiotice, un vaccin este o strategie crucială în prevenirea bolilor”, a spus Grossberg, potrivit Medicinenet.com.

 Foto: https://pixabay.com/photos/flu-shot-needle-ouch-medical-1719334/