Jurnal COVID-19 - Mărturiile unei asistente medicale din linia întâi

Marcela Vîlcan este asistent-șef al secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. A ținut un Jurnal pe pagina sa de facebook pe care l-a intitulat ,,Jurnal COVID-19 ( Strigătul mut) în care a descris experiențele sale. Nu s-a rezumat la atât și a promis că va publica o carte în care va prezenta atât trăirile ei în această luptă cât și modul de organizare și funcționare în această perioadă a spitalului în care lucrează.

Jurnal COVID-19 - Mărturiile unei asistente medicale din linia întâi

Cartea de debut a Marcelei Vîlcan este un volum de poezii ,,Femeia în alb". De data aceasta trece însă la un alt nivel al scriiturii, se va axa pe proză. Titlul cărții l-a găsit deja ,,Jurnal COVID-19 : Mărturiile unei asistente medicale din linia întâi”, iar câteva fragmente le-a publicat pe facebook pentru a deschide apetitul cititorilor. Vă redăm și noi câteva paragrafe:

,,Munca eroilor nevăzuți ai luptei pe care am dus-o este cea a infirmierelor și a îngrijitoarelor de curățenie. Odată venite rezultatele pacienților, începea reorganizarea acestora: pacienții considerați suspecți până la aflarea rezultatelor, erau mutați în alte saloane sau erau transferați în alte secții din spital sau în alte spitale, dacă starea lor de sănătate necesita acest lucru sau erau externați.Atunci își intrau în rol colegele noastre, cadrele auxiliare: curățenia și dezinfecția suprafețelor trebuia efectuată pentru a elibera cât mai repede posibil saloanele, pentru a putea primi alți pacienți, în condiții de siguranță pentru aceștia. Rulajul era infernal. Indiferent de ora din zi sau din noapte, la aflarea rezultatelor, aceste lucruri trebuiau făcute rapid și corect.Infirmierele și îngrijitoarele de curățenie sunt o verigă extrem de importantă în cadrul echipei medicale și pentru munca pe care această categorie de personal o depune mă înclin mereu în fața lor și le respect! Printre pacienții care au ajuns la noi, am descoperit mulți oameni minunați, oameni cu care am împărțit atât griji și neliniști cât și cafeaua de dimineață și felia de tort, atunci când am avut-o, oameni cu care țin legătura și acum, chiar dacă aceștia nu mai au statutul de pacienți ai secției noastre”, scrie autoarea în Jurnal COVID-19 - Mărturiile unei asistente medicale din linia întâi.

Extrem de implicată în munca sa, dar și în viața societății, asistenta medicală a atras atenția pe rețeaua de socializare de mai multe ori asupra faptului că românii nu se supun măsurilor transmise de autorități în ceea ce privește izolarea la domiciliu, riscând astfel viața tuturor.

,,Astăzi, pentru prima dată în ultimele 3 săptămâni, am fost nevoită să ies din traseul meu (serviciu - casă). Mare mi-a fost durerea să văd bulevardul PLIN de oameni în vârstă și mame cu copii!Oare, când veți înțelege? Oare, ce trebuie să se întâmple pentru ca voi să înțelegeți? Oare, ce ar trebui să facem noi, pentru ca voi să înțelegeți?Oare, ce ar trebui să facă autoritățile, pentru ca voi să înțelegeți?”, scria cadrul medical.

Despre experiențele profesionale ale Marcelei Vîlcan puteți citi mai multe în numărul 17 al Jurnalului Asistenților Medicali.