O asistentă medicală, prima persoană din SUA vaccinată împotriva COVID-19

O asistentă medicală din Queens care lucrează la ATI a devenit prima newyorkeză vaccinată împotriva COVID-19. Este de altfel, prima persoană din Statele Unite care primește vaccinul Pfizer-BioNTech, potrivit presei americane.

O asistentă medicală, prima persoană din SUA vaccinată împotriva COVID-19

Sandra Lindsay, asistentă medicală intensivă la Centrul Medical Evreiesc din Long Island a fost vaccinată ieri dimineață momentul fiind transmis în direct pe Twitter de către guvernatorul New York-ului Andrew Cuomo.

,,Sunt gata. Hai să facem acest lucru", a spus Lindsay înainte de a fi vaccinată de către un angajat din domeniul sănătății. Întreaga cameră a izbucnit în aplauze după ce Lindsay a primit vaccinul.

 „Nu s-a simțit diferit de administrarea vreunui alt vaccin. Sper că acest lucru marchează începutul sfârșitului unui moment foarte dureros din istoria noastră”, a spus ea.

 Guvernatorul Cuomo a i-a mulțumit asistentei medicale. ,,Prima newyorkeză, asistenta Sandra Lindsay, a fost vaccinată. Vindecarea vine. Mulțumesc, Sandra”, a scris oficialul pe rețeaua de socializare.

Vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech se administrează în două doze, el fiind aprobat pentru utilizare de urgență de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente FDA, în urmă cu o săptămână.

,,Aprobarea a însemnat că ar putea începe să fie distribuit persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste, marcând o etapă semnificativă în lupta împotriva acestei pandemii devastatoare care a afectat atât de multe familii din Statele Unite și din întreaga lume”, a precizat dr.  Stephen M. Hahn, de la FDA. Reprezentantul autorității americane care reglementează medicamentele a subliniat că „beneficiile depășesc riscurile cunoscute și potențiale” și a asigurat publicul și comunitatea medicală că „a fost efectuată o evaluare aprofundată a informațiilor disponibile privind siguranța, eficacitatea și calitatea producției”.

Vaccinurile vor fi gratuite, datorită unui acord între Pfizer și guvernul SUA pentru furnizarea a 100 de milioane de doze până în martie 2021. Angajații din domeniul sănătății, personalul din centrele de îngrijire a vârstnicilor ar trebui să primească primii vaccinurile anti-COVID-19, este recomandarea un grup consultativ al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

În România în categoria grupurilor prioritare la vaccinarea antiCOVID intră: personalul din domeniul sănătății, personalul din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2, personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.