Klaus Iohannis către asistenții medicali din România: ,,Vă îndemn să răspundeți cu hotărâre și profesionalism provocărilor care vor urma”

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România celebrează 20 de ani de activitate printr-un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Cu această ocazie Klaus Iohannis, Președintele României a transmis un mesaj tuturor asistenților medicali din România.

Klaus Iohannis către asistenții medicali din România: ,,Vă îndemn să răspundeți cu hotărâre și profesionalism provocărilor care vor urma”

Conferința „A look back to lead forward: Tracing new paths to excellence in nursing and midwifery” organizată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România a reunit astăzi 500 de asistenți medicali și moașe din România, oficiali din sfera executivă și legislativă, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile, alături de reprezentanți ai organizațiilor internaționale, instituțiilor europene, autorităților de reglementare partenere, oficiali ai corpului diplomatic.

Evenimentul, potrivit Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, oferă un tribut asistenților medicali și moașelor din România și contribuției lor importante în protejarea sănătății și vieții românilor, considerând, în mod particular, eforturile acestora în contextul dramatic al pandemiei Covid-19.

,,Tema conferinței dumneavoastră, „A look back to lead forward: tracing new paths to excellence in nursing and midwifery”, este un mesaj important pentru asistenți, și nu numai, în aceste vremuri tulburi.
Contextul actual impune o bună adaptare la noile realități și demonstrează nevoia ca această profesie să evolueze. Trebuie să avem capacitatea de a transforma marile provocări în oportunități de leadership, de redresare și reziliență.
Asistenții și moașele au fost printre cei mai afectați de întârzierea reformei sistemului de sănătate, de lipsa de materiale sanitare și de personal, de volumul foarte mare de muncă și de infrastructura precară.
Astfel, cei 180.000 de asistenți medicali reprezintă nu doar cea mai numeroasă resursă din sistemul de sănătate, ci și o componentă esențială a echipei medicale, o forță a modernizării și a eficientizării sistemului de sănătate, precum și un vector important al reconstrucției încrederii populației.
Tocmai de aceea, sunt necesare eforturi comune pentru dezvoltarea unor programe de studii și de instruire cât mai competitive, care să ofere acestor profesii abilități și competențe care se pot adapta.
Având în vedere dinamica schimbării, trebuie să ne asigurăm că și în România sunt valorificate practicile inovatoare, iar accesibilitatea crescută a noilor tehnologii nu accentuează distanța dintre pacient și personalul medical”, a transmis Klaus Iohannis, Președintele României în mesajul său, care a fost prezentat de către Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial la Departamentul Sănătate Publică.

Președintele a felicitat Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) cu prilejul împlinirii a 20 de ani de funcționare ca organizație profesională independentă, iar pe asistenții medicali i-a făcut eroii unei lupte dramatice împotriva unui virus agresiv.

,,Empatia și simțul datoriei v-au dat puterea să treceți prin această perioadă extrem de solicitantă. Din păcate, însă, mulți dintre colegii dumneavoastră și-au pierdut viața, încercând să-și salveze semenii”, a arătat Klaus Iohannis. 

În opinia acestuia, profesiile de asistent medical și moașă sunt ghidate de un set intrinsec de valori și principii fundamentale, care au în centru dăruirea pentru protejarea vieții și a sănătății semenilor.

,,Îmi exprim recunoștința pentru eforturile dumneavoastră, iar Înaltul Patronaj pe care îl confer acestei Conferințe este un simbol al aprecierii pentru activitatea dumneavoastră remarcabilă. La ceas aniversar, vă îndemn să răspundeți cu hotărâre și profesionalism provocărilor care vor urma.Vă doresc sănătate și mult succes!”, și-a încheiat mesajul președintele României.

La conferința au mai ținut discursuri unii dintre cei mai importanți leaderi implicați la nivel național și internațional în creșterea capacității și rezilienței sistemelor de sănătate.

Citește și Regina Marii Britanii a acordat un premiu asistentelor medicale pentru lupta împotriva COVID-19