COVID-19: Medicament care poate accelera capacitatea organismului pacienților de a elimina coronavirusul și de a-și reveni

Un medicament antiviral cunoscut sub numele de peginterferon lambda ar putea ține pacienții cu COVID-19 în afara spitalului , datorită faptului că poate accelera capacitatea organismului acestora de a elimina coronavirusul și de a-și reveni, sunt de părere oamenii de știință canadieni.

COVID-19: Medicament care poate accelera capacitatea organismului pacienților de a elimina coronavirusul și de a-și reveni

„Unul dintre lucrurile importante legate de acest tratament care este diferit de celelalte lucruri care au fost studiate în COVID-19 este că acest funcționează asupra persoanei, nu asupra virusului. Deci, nu depinde deloc de tulpină sau de secvența virusului", a declarat prof.univ. dr. Jordan Feld, de la Universitatea de Medicină din Toronto.

,,Modul în care funcționează peginterferonul lambda este că pornește sistemul imunitar pentru a lupta împotriva virusului. Este ceva ce face în mod normal corpul, dar unul dintre lucrurile pe care le face acest virus este că îți blochează corpul să producă interferon, așa că ne întoarcem la ceea ce organismul folosește în mod normal pentru a combate această infecție", a explicat el, potrivit MedicineNet.com.

 Potrivit studiului pe care profesorul canadian l-a coordonat, pacienții cărora li s-a administrat o singură injecție de peginterferon lambda au fost de peste patru ori mai predispuși să elimine infecția în șapte zile, comparativ cu pacienții cărora li s-a administrat placebo. Dintre pacienții cu cele mai ridicate niveluri de virus, 79% au fost mai predispuși să elimine infecția decât cei cărora li s-a administrat placebo (38%). Cercetătorii au descoperit că nivelurile virale au scăzut rapid la toți cei care au primit peginterferon lambda.

 Acest lucru ar putea împiedica pacienții cu niveluri ridicate de COVID-19 să se îmbolnăvească grav sau să le dea altora boala. Pentru studiu, 30 de pacienți au primit medicamentul și 30 au primit placebo. Dintre cei 60 de pacienți, cinci au mers la urgențe cu simptome respiratorii severe. Dintre aceștia, patru au primit placebo și doar unul a primit peginterferon lambda.

 Dr. Mangala Narasimhan este directorul serviciilor de îngrijire critică la Northwell Health din New Hyde Park, NY Ea a precizat că „acest studiu este promițător, dar rămâne întrebarea dacă acest lucru va însemna o scădere a severității simptomelor COVID. Trebuie urmăriți acești pacienți pentru a vedea dacă evoluția bolii este modificată cu această terapie."

 Medicamentul imită un interferon produs de organism care răspunde la infecțiile virale. Spre deosebire de alți interferoni, peginterferonul lambda nu afectează fiecare celulă din corp, ci doar celulele din plămâni, ficat și intestin, locurile în care se reproduce COVID-19.

Dar, deoarece acțiunea medicamentului este limitată, nu are efecte secundare grave asociate cu alte forme de interferon. În acest studiu de fază 2, pacienții cărora li s-a administrat peginterferon lambda au avut efecte secundare similare cu cei cărora li s-a administrat placebo.

 Feld a mai spus că este posibil ca administrarea de peginterferon lambda înainte ca cineva să fie infectat să prevină infecția și să oprească răspândirea virusului. De asemenea, este testat la pacienții cu COVID-19 sever pentru a vedea dacă va accelera recuperarea, a mai precizat profesorul.

 Următorul pas înainte ca medicamentul să fie disponibil în general este un studiu de fază 3 în care medicamentul va fi testat pe un grup mai mare de persoane. Feld a declarat că procesul ar trebui să înceapă în curând și, dacă va avea succes, aprobarea de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente(FDA) ar putea fi primită în câteva luni.

 Dr. Marc Siegel, profesor de medicină la NYU Langone Medical Center din New York, a descris concluziile ca fiind „foarte promițătoare” și „foarte interesante” și chiar dacă interferonii sunt în opinia sa o  grupă cu mult potential este prea devreme să se pronunțe asupra lor.