Grace, asistenta medicală-robot va înveseli pacienții sau îi va speria?

Empatică, simpatică și competentă în mai multe sarcini în domeniul asistenței medicale, o asistentă medicală robot pe nume Grace este dotată cu inteligență artificială AI pentru diagnosticarea problemelor de sănătate și cu o cameră termică pentru măsurarea temperaturii.

Grace, asistenta medicală-robot va înveseli pacienții sau îi va speria?

David Hanson, inventatorul lui Grace susține că asistenta medicală robot poate simula mișcările a aproximativ 50 de mușchi faciali, vorbește engleză, mandarină și cantoneză, și este un personaj blând și atrăgător.

Grace și „clonele” ei robotizate ar putea fi în curând alocate personalului spitalelor suprasolicitate de pandemia de COVID-19 și în această vară Grace va fi produsă în serie astfel încât să fie livrată anul viitor în Hong Kong, China, Japonia și Coreea. Costul fabricării roboților este acum asemănător cu prețurile mașinilor de lux, dar specialiștii dau asigurări că va scădea odată ce compania va produce zeci sau sute de mii de unități.

Robotul asistent medical este o aparență asemănătoare omului care ,,facilitează încrederea și angajamentul natural, deoarece suntem conectați la interacțiuni față în față între oameni”, a precizat Hanson potrivit siteului www.aiin.healthcare.

Noul prototip de robot umanoid, lansat în Hong Kong, a început să interacţioneze cu persoanele vârstnice şi cu cele izolate în timpul pandemiei de COVID-19. Îmbrăcată într-o uniformă albastră de asistentă medicală, Grace are trăsături asiatice, părul castaniu până la guler şi misiunea de-a se face simpatică.

,,Pot să le fac vizite oamenilor şi să le înveselesc ziua prin stimulare socială… dar pot să fac şi terapie conversaţională, prelevarea datelor privind indicatorii biologici şi să asist furnizorii de servicii medicale”, a declarat pentru Reuters Grace, în timp ce stătea alături de ,,sora” ei, Sophia, în laboratorul din Hong Kong al Hanson Robotics.

Potrivit unui studiu lansat recent, mulți oameni vor reacționa la roboți prea reali cu expresii de repulsie. Dar când vine vorba de-a utiliza roboți pentru diverse treburi casnice, oamenii sunt extrem de deschiși în a-i folosi. Chiar și în perioada pandemiei de COVID-19, roboții au fost trimiși în prima linie pentru dezinfectarea spitalelor, pentru a ajuta la tratarea bolnavilor internați la ATI sau pentru livrarea meselor sau a medicamentelor. Ei au prezentat o soluție pentru protejarea personalului medical expus într-un context epidemic. Prin urmare, ar trebui încet-încet să ne obișnuim cu toții cu apariții precum Grace, să acceptăm asistenții medicali-robot să ne trateze, să ne înveselească și de ce nu chiar să comunice cu noi.