Ziua Mondială a Siguranței Pacientului în România, sub semnul COVID-19

Pe 17 septembrie este marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Tema din acest an este „Siguranța Profesioniștilor în Sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului”, sub sloganul „Profesioniști în sănătate în siguranță, pacienți în siguranță”. În plină pandemie de COVID-19, când pe teritoriul României, au fost confirmate 108.690 de persoane infectate cu noul coronavirus, siguranța pacientului devine mai necesară ca oricând. O recunoaște și Ministerul Sănătății, care susține că această zi reprezintă un prilej de conștientizare din partea publicului și implicare a acestuia pentru creșterea globală a înțelegerii și solidarității, care să conducă la acțiuni comune în vederea promovării siguranței pacientului.

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului în România, sub semnul COVID-19

 ,,Pandemia cu virusul Sars-CoV-2 a dezvăluit provocările uriașe și riscurile pentru lucrătorii în sănătate. Mulțumesc, încă o dată, personalului medical pentru implicare și munca depusă, în special în această perioadă. Urez sănătate celor 2900 colegi care au nevoie de asistență medicală fiind infectați cu noul coronavirus. Gândul meu se îndreaptă și către familiile celor care au pierdut lupta”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul de resort.

Instituția susține că a luat măsurile necesare și a demarat acţiuni urgente de investiții pentru pregătirea unităților sanitare în vederea îngrijirii pacienților infectați cu Coronavirus, dar și pentru asigurarea siguranței personalului medical. Situația creată de pandemia de COVID-19 a scos la iveală uriașele provocări și riscuri la care sunt expuși, la nivel global, lucrătorii din domeniul sănătății, de la îmbolnăviri la violențe, de la stigmat la tulburări psihologice și emoționale și chiar deces. Din păcate, desfășurarea activității în medii stresante face ca profesioniștii din sănătate să fie mai predispuși la erori care pot duce la vătămarea pacienților.

Potrivit datelor raportate până la 13 septembrie către INSP;  un caz din 22 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical. Federația ”Solidaritatea Sanitară” e de părere că în contextul epidemiei Covid-19, pentru ca pacienții să fie în siguranță este necesar ca salariații să aibă echipamentele individuale de protecție, să nu fie obligați să lucreze mai mult de 3 ore îmbrăcați în combinezoane, să primească drepturile salariale corespunzătoare actualelor condiții de muncă.

 Pacienții solicită atenta monitorizare a terapiilor biologice

„Salutăm inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății de a desemna ziua de 17 septembrie drept Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului. De asemenea, salutăm și inițiativa Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) de a se alinia obiectivului OMS și de a iniția o mișcare în rândul pacienților în scopul susținerii siguranței acestora în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Pacienților cu Cancer din România.

Referindu-se la siguranța pacienților în contextul folosirii terapiilor inovatoare, în special a celor biologice - cu semnificative beneficii în ceea ce privește starea de sănătate -, Federația Asociațiilor Pacienților cu Cancer din România atrage totuși atenția asupra necesității unei permanente monitorizări, din perspectiva riscurilor existente. Cu prilejul Zilei Mondiale pentru Siguranța Pacientului, organizația readuce în discuție importanța unei atenții deosebite față de efectele medicamentelor biologice asupra organismului.

Produsele aparținând acestei clase de medicamente au un marcaj special, un triunghi negru inversat, ce simbolizează necesitatea monitorizarii atente de către medici a tratamentului cu acest tip de medicamente și raportarea eventualelor efecte secundare, siguranța pacienților rămânând obiectivul principal.

Federația Asociațiilor Pacienților cu Cancer din România a precizat într-un comunicat de presă că este necesar să se realizeze Registrele de pacienți. Existența acestor baze de date ar facilita monitorizarea bolnavilor, a tratamentelor administrate și a eventualelor efecte secundare, iar pe baza datelor colectate se vor putea realiza analize complexe care să conducă la eficientizarea costurilor implicate în actul medical.