Centru de inovație si e-Health pentru studenții de la UMF „Carol Davila” din București

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București pune accentul pe dezvoltarea proceselor de digitalizare și modernizare tehnologică în plan educațional și operațional realizând noi platforme și structuri inovative ce au ca principal obiectiv punerea la dispoziția studenților săi a unor plaje informaționale extinse, superpozabile instituțiilor de învățământ superior medical occidentale. Mai multe proiecte și activități vor fi derulate în cadrul Centrului de inovație si e-Health (CieH). În urmă cu câteva zile, o companie farmaceutică a semnat un parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București (UMFCD).

   Centru de inovație si e-Health pentru studenții de la UMF „Carol Davila” din București

Primul parteneriat academic dintre UMFCD și o companie farmaceutică globală inovatoare prezentă în România, respective  Johnson & Johnson România, cu durata de un an își propune dezvoltarea aptitudinilor și competențelor studenților în activitățile de inovare și sănătate digitală în vederea creșterii competitivității și adaptării la digitalizarea sistemelor de educație și sănătate, în context european și internațional.

Obiectivul comun al celor două semnatare al parteneriatului este accelerarea progresului digital în sănătate, inovația și adăugarea de valoare pregătirii academice a viitorilor medici, oamenilor de știință și profesioniștilor în sănătate.

,,În secolul XXI digitalizarea educației în domeniul sănătății este esențială pentru studenții noștri, aceasta conturând o bază solidă în ceea ce privește alinierea la standardele performante de care beneficiază în prezent colegii lor din statele puternic dezvoltate atât din Uniunea Europeană, cât și din întreaga lume. Am ferma convingere că parteneriatul cu compania Johnson & Johnson România va reprezenta un puternic izvor de inspirație pentru studenții UMFCD având astfel oportunitatea să învețe de la o companie inovatoare recunoscută la nivel global ceea ce le va deschide noi orizonturi spre cercetare și inovare printr-un progres digital performant în conformitate cu cele mai înalte trenduri din domeniul e-health”, a declarat prof.univ.dr.Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

,,Domeniul e-Health are potențial pentru a schimba viața pacienților români. Se pot realiza atât de multe în spiritul colaborării mediului  privat cu cel academic, și  noi suntem extrem de mândri și onorați de oportunitatea de a contribui la dezvoltarea  sistemului de sănătate și la modelarea transformării  digitale în România. Împreună cu UMFCD și Centrul de Inovație și e-Health dorim să contribuim la o Românie mai sănătoasă, susținută de știință și tehnologie digitală”, a declarat Sévan Kaloustian, Managing Director, Janssen companiile farmaceutice ale Johnson & Johnson.

Centrul de Inovație și e-Health are în componență 4 nuclee:

  • Nucleul pentru soluții digitale și tehnologii inovative;
  • Nucleul pentru analiză big data;
  • Nucleul pentru inteligență artificială în sănătate;
  • Nucleul hub antreprenorial.

Laboratorul de Printare 3D

Printre primele proiecte demarate în cadrul CieH se remarcă Laboratorul de Printare 3D. Bazele acestuia au fost puse prin colaborarea Asociaţiei Medicală Română de Biomodelare 3D (AMRB 3D) și CieH. Acest parteneriat a luat naștere prin suprapunerea ambițiilor comune de inovație și cercetare, într-un moment de criză și schimbare în care căutarea soluțiilor a devenit prioritatea principală. Acesta vizează multiple ramuri medicale, dar și pe cele auxiliare precum inginerie și aparatură medicală, tehnică dentară etc.

Laboratorul este dotat cu 50 de imprimante ce utilizează tehnologia FDM (Fused Deposition Modeling) și imprimante ce utilizează tehnologia SLA (stereolitografie), varietatea imprimantelor și tehnologiilor de printare permițând realizarea unor proiecte cât mai diverse. De asemenea, tot aici studenții pot invăța să opereze cu noi software-uri de prelucrare a imaginilor CT (Computer Tomograf) sau de design virtual. Varietatea modelelor anatomice realizate prin tehnologia printării 3D stau la dispoziția tuturor acelora ce doresc să se alăture dezvoltării de noi proiecte de cercetare științifică medicală, aceștia având la dispoziție și o bogată bibliotecă CAD (computer-aided design) dotată cu modele anatomice virtuale disponibile pentru explorarea anatomiei, fiziologiei și patologiei.

,,Pentru cei care au fost mereu în căutarea performanței și experimentarea noilor tehnologii, pentru cei care consideră că inovația este esențială în practica medicală, Laboratorul de printare 3D este locul perfect unde veți putea iniția și dezvolta proiecte cu această tehnologie modernă. Vom organiza în curând un webinar live pentru a informa comunitatea academică cu privire la toate proiectele care sunt inițiate în Laborator cât și pentru a arăta toate oportunitățile pe care le va oferi acesta. Ne propunem să sprijinim și să susținem ideile și ambițiile studenților, doctoranzilor și ale cadrelor didactice din UMFCD, pentru a pune astfel, bazele unei noi educații medicale inovative și revoluționare”, a menționat dr. Eduard Liciu, președintele AMRB 3D și coordonatorul Laboratorului de Printare 3D.