Lupta împotriva cancerului de sân începe cu prevenția. Cancerul poate fi descoperit și vindecat

Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femei, cu aproximativ 95 000 decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală. Peste 2 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate anual la nivel mondial, iar prima zi a lunii octombrie este dedicată luptei împotriva cancerului la sân. Recunoscută și sub denumirea de luna roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți și este un bun prilej pentru a le reaminti că, printr-un control medical realizat la timp, cancerul poate fi descoperit și vindecat.

Lupta împotriva cancerului de sân începe cu prevenția. Cancerul poate fi descoperit și vindecat

„La fiecare două minute, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân în Statele Unite. Pe 21 iunie, am devenit una dintre ele”, a mărturisit Katie Couric, fosta și prezentatoare de știri TV și a emisiunii TODAY.

Cancerul este a doua cauză de mortalitate la nivel global, iar povara cancerului este în creștere. În anul 2021, 20 de milioane de cetățeni ai lumii au fost diagnosticați cu cancer și 10 milioane au murit. 2,7 milioane de persoane diagnosticate și 1,3 milioane de persoane decedate sunt cetățeni europeni.

 Katie Couric, în vârstă de 65 de ani, a primit diagnosticul de cancer mamar în iunie anul acesta, a suferit o intervenție chirurgicală pe 14 iulie la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center și apoi a început tratamentele cu radiații pe 7 septembrie, a relatat TODAY.com.

Primul ei soț, Jay Monahan, a murit de cancer de colon la 42 de ani, când copiii lor erau mici. Couric a îndemnat publicul larg multă vreme să facă colonoscopii pentru a detecta cancerul devreme. La patru zile după ce a aflat că suferă de cancer de sân, Couric a scris că le-a spus fiicelor ei, Ellie, acum în vârstă de 31 de ani, și Carrie, în vârstă de 26 de ani despre boala ei.

 „Am încercat să fiu la fel de liniștită ca și dr. Newman. Fetele ei au înghețat însă de neîncredere. Apoi șoc. Apoi au început să plângă. „Nu vă faceți griji”, i-am spus lui Carrie, apoi lui Ellie, „O să fiu bine, încercând să mă conving pe mine la fel ca pe ele”, a povestit jurnalista.

Deși familia lui Couric nu are antecedente de cancer la sân, familia a avut de-a face cu multe diagnostice de cancer și decese. Sora lui Couric a murit la vârsta de 54 de ani din cauza cancerului pancreatic. Soacra ei a murit de cancer ovarian.

Aproximativ 85% dintre cele 264.000 de femei din SUA care sunt diagnosticate cu cancer de sân în fiecare an nu au antecedente familiale ale bolii.

Couric le-a îndemnat pe femei să-și facă examene regulate.

„Te rog să-ți faci mamografia anuală. Am întârziat șase luni de data asta. Mă înfior când mă gândesc ce s-ar fi putut întâmpla dacă aș fi amânat mai mult timp”, a scris pe instagram Katie Couric.

Un oncolog american a precizat că este esențial să identificăm semnele precoce ale cancerului de sân. ,,Auto-examinările, examinările clinice ale sânilor și mamografiile de screening sunt esențiale pentru a detecta cancerul de sân precoce și înainte ca acesta să avanseze”, a spus dr. Penny Anderson, șefa diviziei de oncologie de la Fox Chase Cancer Center din Philadelphia.

În România, sunt peste 9.500 de cazuri noi de cancer mamar, depistate anual și peste 3.300 de decese ca urmare a acestor cazuri, în condițiile în care boala detectată în faze incipiente poate fi vindecată cu succes.

,,Există o tendință de creștere continuă a cazurilor noi de cancer de sân, ceea ce impune o mai mare atenție acordată depistării precoce. Nu avem însă, un program de screening național și e datoria noastră, a specialiștilor să atragem atenția asupra pericolului neinvestigării la timp a doamnelor”, a precizat și dr. Victor Titirez, medic român specializat în chirurgie oncoplastică a sânului în Marea Britanie.

Institutul Național de Sănătate Publică este solidar cu toți semenii diagnosticați cu cancer și cu familiile acestora și se alătură efortului global de combatere a cancerului militând pentru a elimina inegalitățile de acces la servicii de sănătate de egală calitate și siguranță.

Prin adoptarea celor 12 măsuri ale Codului European de Luptă Contra Cancerului, fiecare dintre cetățeni își poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional peste 40% din cancere pot fi evitate.