Secretarul Societății Britanice de Fertilitate, în premieră o asistentă medicală cu 40 de ani de experiență în fertilitate

Alison McTavish, asistentă medicală manager la Centrul de Fertilitate Aberdeen, este Secretarul Societății Britanice de Fertilitate, fiind prima asistentă medicală care a preluat acest post cheie într-o organizație atât de importantă care promovează împărtășirea cunoștințelor, educația și ridicarea standardelor de practică în domeniul fertilității.

Secretarul Societății Britanice de Fertilitate, în premieră o asistentă medicală cu 40 de ani de experiență în fertilitate

Alison McTavish s-a alăturat specialității în 1986 ca asistent medical de cercetare, când fertilizarea in vitro (FIV) era considerată încă cercetare.

„În cei 40 de ani ai mei ca asistent medical de fertilitate, entuziasmul meu pentru specialitatea mea nu a scăzut, deși specialitatea nu este ușoară. Este extraordinară, dinamică și plină de satisfacții”, a declarat Alison McTavish pentru siteul Nursingtimes.

Raportul Warnock a stabilit principii și limite pentru ca pacienții din Marea Britanie să aibă acces la tratamente de fertilitate sigure și autorizate, dar cu toate acestea au rămas multe provocări. ,,Tehnologia nu a fost reglată fin sau adaptată pentru sănătatea femeilor, iar modelele de îngrijire s-au concentrat pe parteneriate bărbați-femei, făcând imposibil visul de părinte pentru majoritatea persoanelor singure, de același sex sau transgender. Știința, cercetarea și atitudinile se mișcă în materie de fertilitate”, a spus asistenta meedicală. În opinia sa, Covid-19 a fost cea mai mare provocare, dar a ajutat asistentele medicale să se adapteze condițiilor.

,,Fertilitatea a fost unul dintre primele servicii de sănătate electivă care s-a redeschis. Clinicile s-au adaptat rapid și au introdus noi modalități de a oferi îngrijiri sigure, unele paciente reluând tratamentul după câteva săptămâni. Acest lucru a însemnat că întârzierile au fost mai puține decât se credea inițial, cu doar o mică scădere a tratamentelor FIV finanțate de sistemul național de sănătate englez (NHS), de la 35% în 2019 la 28% în 2020 (Autoritatea pentru Fertilizare și Embriologie Umană (HFEA). În același timp, doar o treime din clinicile de stat s-au redeschis în mai 2020 (cel mai devreme termen la care au putut), comparativ cu 83% din clinicile private, probabil din cauza redistribuirii personalului din sistemul sanitar de stat”, a  spus secretarul Societății Britanice de Fertilitate.

2019-2020 a înregistrat o scădere cu 35% a ciclurilor de tratament FIV finanțate de NHS, comparativ cu 13% din sectorul privat. Cu toate acestea, până la sfârșitul lunii octombrie 2020, 95% dintre clinicile NHS s-au redeschis, comparativ cu 97% din clinicile private. Măsurile legate de Covid-19 au însemnat că femeile care puteau relua tratamentul aveau adesea programări de la distanță, vizitele în persoană fiind limitate doar la pacienta prezentă. La un an de la redeschiderea clinicilor, tratamentele de fertilitate au revenit aproape la nivelurile de dinainte de pandemie.

O pacientă din zece care a avut tratament pentru fertilitate a raportat întârzieri

 În 2020-2021, o pacientă din zece care a urmat un tratament pentru fertilitate a raportat întârzieri în a vorbi cu medicul de familie din cauza Covid-19. Din februarie 2020 până în decembrie 2021, listele de așteptare pentru ginecologie au crescut cu 59%. Femeile care se apropie de 42 de ani nu mai pot accesa tratamentul de fertilitate în unele zone din Marea Britanie.

,,În calitate de susținător a pacientelor cu infertilitate, trebuie să pregătim, să sprijinim și să informăm pacientele și partenerii lor cât mai devreme posibil și pe tot parcursul tratamentului lor. Strategia pentru sănătatea femeilor a guvernului de la Westminster are un rol-cheie aici, având puterea de a transforma accesul la tratament și îngrijire și de a asigura informații de înaltă calitate pentru pacienți pentru a informa femeile din Regatul Unit. Salutăm în special obiectivele Strategiei pentru sănătatea femeilor în abordarea decalajului geografic, oferind finanțare mai echitabilă pentru cuplurile de același sex și eliminând criteriile non-clinice care împiedică pacienții să acceseze tratamentul NHS dacă au un copil dintr-o relație anterioară. Acest lucru, împreună cu o revizuire a competențelor de reglementare HFEA (acum vechi de 30 de ani), deschide calea pentru servicii mai incluzive și mai accesibile”, a atras atenția Alison McTavish.

Asistenta medicală a mărturisit că așteaptă cu nerăbdare modernizarea legislației legate de fertilitate. ,,Mai presus de toate, aștept cu nerăbdare să lucrez alături de colegii mei dedicați, rezistenți și agili pentru a vedea cum noile practici inovatoare îmbunătățesc direct îngrijirea pacienților”, a declarat Alison McTavish, membră a Autorității pentru Fertilizare și Embriologie Umană și manager la Centrul de Fertilitate Aberdeen, parte a Universității din Aberdeen.

„Este o onoare să fiu în acest rol în cadrul Societății Britanice de Fertilitate, care colaborează cu organizațiile profesionale și guvernamentale pentru a discuta și promova standarde mai înalte de îngrijire”, a precizat McTavish, când a preluat funcția de Secretar al Societății Britanice de Fertilitate.

Sursa foto:

https://www.abdn.ac.uk/news/3478/