Dermatita asociată incontinenței

Problemele de incontinență atât urinară cât și de fecale sunt cauza principala a leziunilor pielii asociate cu umiditatea. Sistemul medical englez estima în 2018 că 14 milioane de adulți din Marea Britanie sunt afectați de incontinență urinară și că 6,5 milioane de adulți au probleme cu controlul intestinului. Dermatita asociată incontinenței (IAD) a fost descrisă în 2015 ca un tip de „dermatită de contact iritantă”, care poate fi asociată cu o infecție și poate apărea pe pielea intactă sau deteriorată. IAD apare la persoanele care suferă de incontinență de urină și/sau fecale și este una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii din acest grup.

Dermatita asociată incontinenței

Potrivit statisticilor un adult din zece din Regatul Unit suferă de incontinență fecală. Aproape două treimi dintre persoanele cu incontinență fecală au și incontinență urinară – aceasta este cunoscută sub denumirea de „incontinență dublă”. Leziunile pielii asociate cu umiditatea sunt cauzate de contactul dintre piele și umiditatea excesivă. Incontinența este unul factorii de risc asociați pentru dermatită.

 Ann Yates, directorul serviciilor de continență de la Cardiff și Vale University Health Board a publicat un articol în Nursing Times referitor la leziunile cutanate asociate cu umiditatea (MASD) și dermatită asociată incontinenței de urină și/sau fecale.

,,Fiziopatologia MASD nu este pe deplin înțeleasă, dar mai mulți factori, inclusiv umiditatea, regimurile de îngrijire a pielii, modificările pH-ului pielii, prezența microorganismelor și leziunile pielii asociate cu presiunea și frecarea joacă un rol. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili modul în care acești factori se combină pentru a duce la deteriorarea pielii și pentru a informa strategiile de prevenire și tratament”, a scris Ann Yates.

IAD este cunoscut sub numele de dermatită perineală, erupție cutanată de scutec, dermatită de scutec/șervețel/dermatită, dermatită iritantă, leziuni de umezeală sau erupție cutanată perineală. Incontinența fecală este strâns asociată cu vârsta și este mai răspândită în căminele de bătrâni: cel puțin una din trei persoane din casele rezidențiale sunt afectate.

Cifrele exacte ale persoanelor care suferă de IAD sunt necunoscute, dar ratele de prevalență estimate variază de la aproximativ 6-50% în diferite medii de asistență medicală, populații de pacienți și intervale de vârstă. IAD poate provoca durere, disconfort considerabil și suferință, poate fi dificil de diagnosticat, consumator de timp și costisitor de tratat.

Interesant este că pacienții cu incontinență fecală au mai multe șanse de a dezvolta IAD în comparație cu cei care au incontinență urinară. Iar cei cu incontinență dublă prezintă cel mai mare risc de IAD.

 Confuzie între IAD și ulcere de presiune

Deși locurile anatomice și aspectul general al ulcerelor de presiune și IAD sunt similare, etiologia și tratamentele sunt diferite. ,,În practică, IAD este adesea diagnosticată greșit ca deteriorare a presiunii, ceea ce poate duce la un management inadecvat”, e de părere Ann Yates.

Personalul trebuie să fie capabil să facă distincția între IAD și ulcerele de presiune ca parte a unei evaluări de rutină a pielii și să ofere un plan individualizat de îngrijire adecvat.

,,Este important să fim conștienți de faptul că cei care suferă de IAD sunt, de asemenea, predispuși la leziuni prin presiune, în special în zonele sacrale și perineale”, a declarat directorul serviciilor de continență de la Cardiff și Vale University Health Board. Potrivit autoarei, IAD este adesea diagnosticată greșit și gestionată greșit, deoarece problema de bază a incontinenței nu este adesea abordată.

Julie Tyrer , o altă asistentă medicală englezoiacă a semnalat că „MASD este o problemă semnificativă și nu primește atenția pe care o merită”, în ciuda faptului că are un impact mare asupra bunăstării și calității vieții pacienților.

Credit foto: https://pixabay.com/illustrations/incontinence-person-man-woman-5479371/