Variola maimuței în România: 30 cazuri. SUA au declarat urgență de sănătate publică

Ministerul Sănătății din România a decis să facă o informare periodică cu privire la variola maimuței, astfel că săptămânal va trimite un buletin informativ. Cel de astăzi a reliefat că în ultima săptămână au fost raportate 9 cazuri de variola maimuței, ajungând să avem la ora actuală 30 de cazuri. SUA au ajuns la 6.600 de cazuri de variola maimuței.

Variola maimuței în România: 30 cazuri. SUA au declarat urgență de sănătate publică

Ultimele cazuri raportate sunt la bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani, 7 sunt din București, 1 din Ilfov și 1 din Cluj.  Starea românilor este bună și se află în izolare, a mai spus prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

SUA au declarat variola maimuțelor o urgență de sănătate publică săptămâna trecută, după ce au atins 6.600 de cazuri de variola maimuței, aproximativ un sfert dintre ele în New York, iar experții au avertizat că este nevoie de acțiuni rapide pentru a fi limitat focarul în stadiile incipiente.

„Suntem pregătiți să ducem răspunsul nostru la următorul nivel în abordarea acestui virus și îndemnăm fiecare american să ia în serios variola maimuțelor și să-și asume responsabilitatea pentru a ne ajuta să luptăm cu acest virus”, a spus Xavier Becerra secretarul american pentru Sănătate și Servicii Umane.

Numărul real de cazuri ar putea fi mult mai mare decât sugerează cifrele oficiale, deoarece simptomele actualului focar global, care a început în mai, au inclus semne subtile, cum ar fi leziuni unice, pe lângă erupțiile cutanate cunoscute pe scară largă. Acest lucru poate duce la omiterea sau diagnosticarea greșită a cazurilor, deoarece prezentarea este similară cu infecțiile cu transmitere sexuală comune.

Statele Unite au livrat până acum aproximativ 600.000 de vaccinuri JYNNEOS – dezvoltate inițial împotriva virusului asociat variolei maimuței, în condițiile în care aproximativ 1,6 milioane de persoane sunt considerate cu cel mai mare risc și au cel mai mult nevoie de vaccin.

Aproximativ 99% dintre cazurile din SUA au fost până acum în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați.

Spre deosebire de focarele anterioare din Africa, virusul este acum răspândit predominant pe cale sexuală, dar Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că sunt posibile și alte căi de transmitere, inclusiv împărțirea lenjeriei de pat, îmbrăcămintea și contactul prelungit față în față.

Există un număr mic, dar în creștere, de femei și copii care au fost, de asemenea, afectați ca urmare a contactului sexual sau în familie. Din fericire, nu au fost raportate decese în SUA, toți pacienții de până acum însănătoșindu-se. Cu toate acestea, unii au necesitat spitalizare.

Aproximativ 14.000 de doze dintr-un medicament antiviral cunoscut sub numele de tecovirimat, au fost livrate pentru a trata boala. Organizația Mondială a Sănătății a declarat încă de luna trecută focarul de variola maimuței drept urgență.

Credit foto: Alexandra Koch 

https://pixabay.com/illustrations/monkeypox-smallpox-monkeypox-virus-7224665/