Consultații medicale gratuite pe litoralul românesc

Dacă ați optat să vă petreceți vacanța pe litoralul românesc puteți beneficia de consultații medicale gratuite oferite de 26 de medici dermatologi și endocrinologi în cadrul campaniei de prevenție ,,Asumă-ți să fii sănătos!” a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Consultații medicale gratuite pe litoralul românesc

Începând cu 15 august 2022 până pe 20 august turiștilor prezenți în 5 stațiuni de la Malul Mării Negre vor avea parte de consultații gratuite în specialitățile endocrinologie și dermatologie.

Campania ce va fi realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) și Societatea Română de Endocrinologie (SRE) cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică din Constanța și al Ministerului Apărării Naționale se va derula în perioada 15-20 august și beneficiază de voluntariatul medicilor rezidenți și specialiști, precum și de suportul coordonatorilor principali ai acestui eveniment: Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al U.M.F.C.D., Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Prorector al U.M.F.C.D. și Președinte al S.R.E., Dr. Alin Nicolescu,  Secretar General S.R.D., Conf. Univ. Dr. Magda Constantin, precum și Ec. Cristina Ecaterina Schipor, Director Executiv al D.S.P. Constanța.

Pe medici îi puteți găsi în cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spațioase ale M.Ap.N. pe care vor fi afișate bannere ale campaniei) în următoarele stațiuni: Costinesti, Neptun, Saturn, Mangalia și Olimp. Consultațiile se vor face în perioada 15-20 august în intervalele orare 09.00 – 12.00 si 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 20 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții.

 Corturile vor fi amplasate lângă următoarele repere:

  1. Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Neptun
  2. Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Mangalia
  3. Plaja Phoenicia Blue View – Olimp
  4. Containere Smurd-ISU- plajă Costinești
  5. Containere Smurd-ISU- plajă Saturn

Anul trecut s-au acordat 2.066 consultații gratuite din care  913 consultații de dermatologie pentru screening melanom;  iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 709 consultații pentru screening sindrom metabolic și 444 pentru screening osteoporoză.

Cu alunițele la control!

8% din populație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros. Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. O treime din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate, conform datelor OMS. Medicii dermatologi estimează că impactul pandemiei COVID-19 a fost unul distructiv și în sfera dermatologiei, aproximativ o cincime (21%) din melanoame nu au fost diagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate din cauza pandemiei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății peste 60.000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri în România.

,,Prima ediție a campaniei “Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2021” ne-a demonstrat încă odată că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical, iar în eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave”, a declarat dr. Alin Nicolescu- Secretar General al SRD, care se așteaptă ca și la această ediție medicii să acorde în jur de 2000 de consultații dermatologice.

Screening pentru riscul de osteoporoză si sindrom metabolic

200 milioane de femei la nivel mondial au fracturi osteoporotice. La fiecare 3 secunde la nivel mondial se produce o. fractură. Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate. Și asta nu e tot, estimările arată că 1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați de peste 50 de ani vor suferi o fractură de fragilitate în cursul vieții lor, ceea ce duce adesea la o pierdere a mobilității și independenței.

În cadrul campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!” 15 medici endocrinologi și rezidenți care participă la campania de screening vor urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică și a fracturii de șold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum și utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză și al fracturilor de fragilitate.

Și pentru că prevalența globală a sindromului metabolic în populația adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbați (43,20%) decât la femei (34,20%) în cadrul campaniei se va face și screening pentru sindromul metabolic, astfel se vor măsura: înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferința abdominală, tensiunea arterială, glicemia.

,,Osteoporoza este o problemă de sănătate publică în continuă creştere, cu consecinţe majore asupra stării de sănătate a populaţiei vârstnice, care are un important impact asupra calităţii vieţii pacienţilor pe de o parte, dar şi impact considerabil social şi economic,  pe de altă parte. Aceasta afectiune este a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Campania de screening pe care o derulăm este importantă pentru a aduce pacientul la medic și pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să își poată evalua riscul de osteoporoză si sindrom metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoza sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, a afirmat prof. dr. Cătălina Poiană, Președintele Societății Române de Endocrinologie.

 În România, la nivelul anului 2013, peste 1 milion de persoane sufereau de osteoporoză.

,,Osteoporoza este incă o boală subdiagnosticată si subtratată! Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce dar și prin soluții terapeutice inovative personalizate, poate crește calitatea vieții pacienților și poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecțiuni de către toți factorii interesați și prin asumarea și  implementarea unui Plan Național de Management al Osteoporozei”, a mai spus prof. dr. Cătălina Poiană.  

În ceea ce privește sindromul metabolic, rata acestuia în România depășește media Europei.