Accident vascular cerebral la 39 de ani. Povestea unei asistente medicale

Donulaé Knuckles este asistentă medicală. În ultimii 23 de ani, a lucrat în domeniul cardiologiei, sănătății femeilor, sănătății publice, îngrijiriilor la domiciliu și gestionarea cazurilor, dar s-a implicat și în educarea altor asistenți medicali inclusiv în tehnici de prim ajutor și instruire AED și recunoașterea semnelor unui accident vascular cerebral (AVC). La vârsta de 39 de ani, Donulaé Knuckles a făcut accident vascular cerebral. Întreaga poveste o puteți citi pe larg.

Accident vascular cerebral la 39 de ani. Povestea unei asistente medicale

Donulaé Knuckles a crescut doar cu mama ei în Detroit, așa că nu i-a fost deloc ușor în copilărie.  Educația a fost o prioritate pentru ea, studiind regulat până seara târziu, astfel că a absolvit liceul cu brio, fiind prima din clasă. A câștigat o bursă completă la Universitatea din Michigan, unde a obținut licența în asistență medicală.

De-a lungul carierei sale, Knuckles a educat multe femei despre semnele și simptomele unui accident vascular cerebral. Dar ironia sorții a făcut să se confrunte și ea cu aceeași problemă. După o lungă zi de muncă în anul 2014, Knuckles - care avea 39 de ani la acea vreme - a venit acasă și dintr-o dată a nceput să aibă schimbări vizuale. Simțea că îi amorțea gura; tocmai luase o bomboană din cele rămase de Halloween ale copiilor ei și se întrebă dacă a fost otrăvită. A rugat-o pe fiica sa, în vârstă de  11 ani, să sune la 911.

„Am simțit viața alunecând. Știam că dacă nu primesc ajutor imediat, voi muri", a spus Knuckles. Abia când a fost în camera de urgență, a realizat că a avut un accident vascular cerebral. „Medicii nu au înțeles de ce, pentru că nu am avut hipertensiune arterială necontrolată, diabet și niciunul dintre factorii de risc”.

 O ecocardiogramă a dezvăluit sursa problemei ei.

Avea o afecțiune congenitală Foramen Ovale Patent (PFO), un orificiu mic, localizat la nivelul septului interatrial (perete care desparte cele două atrii). În mod normal, FO se închide la naștere, datorită presiunii crescute în inima stângă, care forțează astfel închiderea defectului.  Foramen Ovale Patent este întâlnit la cca 25% din populația generală, fiind mai frecvent la pacienții cu accident vascular de cauză neprecizată (criptogenic) – în cca 40% din cazuri, mai ales în cazul pacienților sub 55 de ani.

,,Cel mai probabil motiv pentru atacul cerebral a fost acela că un cheag de sânge a traversat orificiul și a călătorit la creier”, a spus Dr. Tom Forbes, cardiologul care a efectuat ulterior operația pentru a închide orificiul.

Înainte ca orificiul din inima ei să poată fi închis chirurgical, Knuckles trebuia să se recupereze după accidentul vascular cerebral. Avea vedere dublă, care a persistat câteva luni. Însă problemele cognitive au fost cea mai mare îngrijorare a ei. De exemplu, avea dificultăți să găsească mai mult de câteva cuvinte în puzzle-urile simple pe care i le-au oferit terapeuții ocupaționale. Dar a refuzat să accepte această limitare, lucrând la puzzle-uri ori de câte ori a avut o șansă și notând data, ora de început și ora de sfârșit în partea de sus a fiecărei cuvânt găsit. Curând și-a dat seama că găsește mai multe cuvinte în mai puțin timp.

La început, Knuckles s-a simțit rușinată de problema ei de sănătate, însă acest lucru s-a schimbat atunci când o colegă, tot asistentă medicală, a invitat-o ​​să participe la o tabără locală unde și-a împărtășit povestea cu alți supraviețuitori și și-a dat seama de impactul pe care l-ar putea avea. „Am plecat de acolo spunând: Sunt un supraviețuitor de accident vascular cerebral și este în regulă! ”, a povestit ea.

Îngrijorată de faptul că taxa de înregistrare a taberei pentru supraviețuitorii unui accident vascular cerebral i-ar putea împiedica pe unii oameni să participe, Knuckles a înființat o organizație Love Yourself for Life, prin intermediul căreia colectează anual fonduri pentru a plăti taxele de înregistrare pentru supraviețuitorii unui accident vascular cerebral, membrii familiei acestora și îngrijitorii lor. În prezent, este cadru didactic la Universitatea Wayne de Stat din Detroit și își dorește să devină o voce mai puternică pentru a reduce disparitățile din sănătate.

„Nu văd suficiente asistente medicale în poziții politice unde pot avea un impact real asupra comunităților pe care le deservesc”, a spus ea.

Asociația Americană a Inimii a invitat-o recent ​​pe Knuckles să-și împărtășească povestea către parlamentarii din Michigan. Ulterior, asistenta medicală a făcut echipă cu un senator pentru a desemna luna mai ca luna de conștientizare a atacului cerebral în Michigan.

„Scopul meu în viață este îndeplinit. Sunt atât de recunoscătoare pentru modul în care viața mea se desfășoară", a spus Donulaé Knuckles.

Alicia Bravo, o  altă asistentă medicală americancă, a participat la triatlon pentru a dota un serviciu de urgență cu defibrillator. Ulterior a suferit un stop cardiac și a beneficiat de acesta.