Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie în urma vaccinării împotriva COVID-19, extrem de rar

Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie apărut în urma vaccinării împotriva COVID-19 cu vaccinul Vaxzevria de la compania AstraZeneca i-a îngrijorat pe mulți, oameni deja vaccinați cu acest ser, oameni ce urmau să se vaccineze, precum și personal medical. Prin urmare toată lumea a fost cu ochii pe raportările privind reacția adversă extrem de rară- sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie (STT).

Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie în urma vaccinării împotriva COVID-19, extrem de rar

În baza de date deținută de compania AstraZeneca (global safety database) au fost raportate la nivel global, 13 cazuri de sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie, apărute până în 14 zile de la administrarea cele de a doua doze, la persoane cu vârsta cuprinsă între 45-85 ani, până la 30.04.2021.

Au fost luate în considerare cazurile din categoriile „evenimentelor embolice și trombotice” sau „trombocitopenie hematopoetică” sau „trombocitopenie”, fără să se țină cont de existența anticorpilor anti-PF4 (markeri de STT). Compania producătoare a calculat frecvența acestor reacții pe baza datelor puse la dispoziție de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Departamentul Afacerilor, Energiei și a Strategiei Industriale din Marea Britanie. Rezultatele au arătat  incidența STT până în 14 zile de la administrarea dozei 1: 8,1/1.000.000,  incidența STT până în 14 zile de la doza 2: 2.3/1.000.000. Raportările efectuate de către furnizorii serviciilor medicale au fost încadrate de către compania producătoare ca subraportări, iar mediatizarea intensă a acestei reacții rare ar fi putut conduce și la cazuri clasificate eronat; prin urmare, calculele au fost realizate ținând cont de numărul cazurilor cu sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie globale, raportat la numărul dozelor administrare în EU/EEA și UK.

În ceea ce privește rata incidenței bazale în populația nevaccinată (anterior pandemiei) compania a calculat folosind date disponibile pentru anul 2019, aplicând două metode:

  • 3.75 cazuri/1.000.000 persoane (trombocitopenie apărută cu 7 zile anterior sau 7 zile după evenimentul trombotic);
  • 7.16 cazuri/1.000.000 persoane (trombocitopenie apărută cu 1 zi anterior sau 14 zile după evenimentul trombotic).

Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a elaborat un ghid referitor la vaccinarea cu a 2-a doză de Vaxzevria (AstraZeneca), la sfârșitul lunii iunie 2021, în care este evidențiată incidența STT la persoanele cu vârstă < 50 de ani, astfel: • STT după doza 1: 1 caz/50.000 (20 cazuri/1.000.000); • STT după doza 2: sub 1/1.000.000, niciunul din aceste cazuri nu a fost confirmat.

Rezultatele evaluării confirmă faptul că, după efectuarea dozei 2, sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia (STT) este extrem de rar. Recomandarea pentru persoanele care au făcut doza 1 cu Vaxzevria (AstraZeneca) este continuarea schemei de vaccinare cu același tip de vaccin. Doar în cazurile de contraindicație pentru efectuarea rapelului cu vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) se recomandă continuarea schemei cu alt tip de vaccin, însă, la acest moment, nu poate fi evaluat profilul de siguranță.

Agenția Europeană a Medicamentului, care a evaluat toate datele necesare autorizării vaccinurilor împotriva COVID-19, a agreat modalitatea de administrare pentru acest tip de vaccin ca fiind de 2 doze, administrate în interval de 4-12 săptămâni.

Fiindcă varianta delta (indiană) a virusului SARS-CoV-2 a devenit tulpina dominantă în România, se pune problema eficienței vaccinurilor COVID-19 și asupra acesteia. Vestea bună e că s-a dovedit eficiența serului de la AstraZeneca atât pentru prevenția infecțiilor simptomatice și severe cauzate de varianta Alpha (B.1.1.7), cât și pentru varianta Delta ( B.1.617.2).

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID- 19 precizează că sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie este o reacție adversă foarte rară, iar beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile efectelor adverse.