Sezonul gripei face furori în SUA. ,,Tripledemia”, o nouă provocare

Sezonul gripei din acest an este în plină desfășurare și la noi în România, dar și în Statele Unite, care se confruntă cu o creștere continuă a numărului de cazurilor, potrivit celor mai recente date despre gripă furnizate de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Sezonul gripei face furori în SUA. ,,Tripledemia”, o nouă provocare

Sezonul crescut de gripă vine pe măsură ce COVID-19 și virusul sincițial respirator (VSR) continuă să afecteze mii de americani, unele zone fiind puternic afectate. Spitalizările sunt în creștere, iar experții americani se așteaptă să se confrunte cu o „tripledemie” a bolilor date de aceste virusuri.

După doi ani de distanțare socială și măsuri de izolare care au influențat activitatea gripală și care a fost mai scăzută decât de obicei, este probabil ca gripa să se răspândească mult și larg în acest sezon, pe măsură ce mai mulți oameni călătoresc și reiau activitățile sociale normale. În plus, imunitatea populației este scăzută în acest an, ceea ce a determinat experții să prezică o activitate crescută a gripei. În plus, sezonul de iarnă este de așteptat să aducă un alt val de infecții cu COVID-19 în Statele Unite, după ce Europa a început să înregistreze mai multe cazuri și spitalizări în această toamnă.

Gripa în cifre

Până în acest an, CDC a raportat cel puțin 6,2 milioane de îmbolnăviri, 53.000 de spitalizări și 2.900 de decese din cauza gripei, potrivit celor mai recente date. În total, au fost 12 decese de gripă pediatrică în acest sezon, inclusiv cinci în ultima săptămână. Până la sfârșitul lunii octombrie, SUA a înregistrat cel mai mare număr de spitalizări pentru gripă din ultimul deceniu.

CDC a emis anterior previziunile pentru sezonul gripei și a sfătuit că toți americanii ar trebui să primească un vaccin gripal, în special cei care sunt vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă. Începând cu 5 noiembrie 2022, peste 150 de milioane de doze de vaccin gripal au fost distribuite în SUA, conform CDC.

În România, niciun deces de gripă

În săptămâna 21.11.2022 – 27.11.2022, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 97.272, comparativ cu 96.996 înregistrate în săptămâna precedentă și cu 36.586 înregistrate în S 47/2021. Au fost raportate la nivel național 641 cazuri de gripă clinică comparativ cu 430 înregistrate în săptămâna precedentă și cu 9 cazuri înregistrate în S 47/2021.

În ultima săptămână din noiembrie, potrivit INSP au fost raportate 24 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), de 6 ori mai multe față de săptămâna precedentă și de 3 ori mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent. Această creștere a fost cauzată în principal de virusul respirator sincițial care a fost detectat la 14 cazuri de SARI. În săptămâna 14.11.2022 – 20.11.2022 au fost raportate 7 cazuri confirmate de gripă (2 cu virus AH3, 2 cu virus AH1 și 3 cu virus gripal A nesubtipat). De la începutul sezonului au fost raportate 22 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul: • 11 cazuri cu virus gripal A nesubtipat • 7 cazuri gripă AH3 • 4 cazuri gripă AH

Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal, a informat Centrul Național de  Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile. Până la data de 27.11.2022 au fost vaccinate antigripal  în România 1.320.623 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.