Vaccinarea antigripală în sezonul 2022-2023

Gripa poate crește riscul de pneumonie de 8 ori, riscul de accident vascular tot de 8 ori, iar de atac de cord de 10 ori. Medicii recomandă ca vaccinurile gripale să se administreze începând din luna septembrie, chiar de la începutul sezonului gripal până în decembrie. Din momentul vaccinării, o persoană are nevoie de 2-3 săptămâni pentru a forma anticorpi cu titru protector.

Vaccinarea antigripală în sezonul 2022-2023

În primele trei luni ale anului 2022, până la data de 13.03.2022, au fost vaccinate antigripal, 1.469.523 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, potrivit datelor INSP.

„În sezonul 2022-2023, imunizarea antigripală rămâne extrem de importantă și eficientă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2). De asemenea, în acest mod putem preveni posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor, dar și al grupurilor de persoane vulnerabile, precum gravidele sau persoanele peste 65 de ani. Vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, mai ales că sezonul gripal începe în luna octombrie și poate dura până în luna mai”, a declarat dr. Dina Mergeani, Medic primar Medicină de Familie, Președintele SNMF.

Împreună cu susținerea Ministerului Sănătății și a Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), campania educațională Atlas Gripal: Totul despre gripă și Vaccinare Antigripală continuă și în sezonul 2022-2023 să informeze populația și părinții despre importanța prevenției prin imunizarea antigripală în rândul copiilor și adolescenților, despre complicațiile bolii asupra organismului, precum și despre opțiunile de vaccin disponibile pe piața din România.

„Proiectul Atlas Gripal își continuă misiunea de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților, informându-se din surse sigure. Recomandarea noastră este să începem vaccinarea cât mai devreme pentru copiii care trebuie să primească două doze, copii care sunt vaccinați gripal pentru prima dată pentru ca la sfârșitul lunii octombrie să putem finaliza schema de vaccinare. Este de dorit să administrăm acest vaccin începând cu a doua jumătate a lunii octombrie pentru gravide, persoane cu boli cronice și vârstnici astfel încât să avem o protecție asigurată pe întreaga perioadă în care poate să circule virusul în țara noastră”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

 Gripa debutează de obicei brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, durere de cap, lipsa poftei de mâncare si ulterior tuse, nas înfundat, vărsături sau diaree.

,,Complicațiile grave ale gripei pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta complicații în gripă. În această categorie de populatie la risc sunt incluși copiii mai mici de cinci ani, precum și persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă (astm bronsic, diabet zaharat, bolile de inimă, ciroza hepatică), femeile însărcinate și persoanele de peste 65 de ani. Eficiența vaccinului este una cât se poate de bună, fiind estimată între 70- 90%, în funcție de vârsta persoanei pe care o vaccinăm", a declarat prof. univ. dr. Victoria Aramă de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Vaccinarea antigripală a fost asociată cu o reducere cu 15-45% a riscului de infarct miocardic, o reducere similară cu efectul renunțării la fumat sau al consumului de medicamente pentru a controla colesterolul sau hipertensiunea.

,,Gripa este mai periculoasă decât își dau seama cei mai mulți oameni. Poate duce la complicații severe, crescând riscul de infarct miocardic și pneumonie, chiar și în rândul adulților sănătoși.

Deoarece au existat mai multe sezoane cu o circulație redusă a virusurilor gripale, probabil din cauza măsurilor de protecție împotriva COVID-19, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială, există o îngrijorare globală că imunitatea populației este scăzută, ceea ce ar putea determina ca sezoanele gripale viitoare să fie mai severe. Focarele întârziate de gripă în emisfera nordică în prima parte a anului 2022 (la sfârşitul sezonului gripal 2021-2022) arată natura imprevizibilă a gripei, iar cele mai recente date epidemiologice din sezonul actual de gripă din emisfera sudică denotă un sezon gripal cu un debut puternic.

Mai mult decât atât, continuă să existe un potențial risc combinat de epidemii de gripă și COVID-19, precum și posibilitatea de co-infecție, din cauza imunității scăzute împotriva gripei și a relaxării restricțiilor împotriva COVID-19. Prevenirea gripei și a complicațiilor sale severe ar trebui să fie o prioritate globală de sănătate publică, iar aceasta se bazează pe atingerea unei acoperiri vaccinale ridicate și prin oferirea protecției dincolo de gripă”, a atras atenția dr. Adrian Marinescu, Directorul Medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 3 până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese. În România, vaccinarea antigripală pentru categoriile de populație la risc este acoperită prin intermediul Programului Național de Vaccinare, desfășurat de către Ministerul Sănătății prin cabinetele medicilor de familie.

Anul acesta însă Ministerul Sănătății a comandat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal care ar trebui să fie disponibile în curând. ,,Vom avea în premieră la dispoziție vaccinul gripal încă de la sfârșitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie”, a declarat la începutul lunii trecute prof.dr. Alexandru Rafila într-un briefing la Palatul Victoria. Ministrul a precizat că în anul 2021 au fost comandate 2,5 milioane de doze de vaccin gripal, dar au fost folosite 1,5 milioane de doze.

Cei care vor să se vaccineze, dar nu fac parte din categoriile de risc, pot achiziționa vaccinuri gripale în baza prescripției medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.