Percepția românilor cu privire la epidemia COVID-19. Accesul la tratament, principala îngrijorare a populației

Numărul cazurilor de COVID-19 în România crește vizibil de la o zi la alta, motiv de îngrijorare pentru majoritatea populației. 67% dintre români se declară îngrijorați pentru ei și pentru familia lor cu privire la epidemia de coronavirus COVID – 19, potrivit unui sondaj de opinie, făcut de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES. Subiectul epidemiei provocată de noul coronavirus se discută, cel puțin o dată pe zi, în trei sferturi dintre familiile din România. Iar principala îngrijorare a românilor în cazul în care s-ar afla în situația de a fi izolați la domiciliu este legată de lipsa accesului la medicamente sau tratament medical adecvat

Percepția românilor cu privire la epidemia COVID-19. Accesul la tratament, principala îngrijorare a populației

Conform sondajului IRES, 99% dintre români au auzit despre epidemia de coronavirus, peste un sfert dintre români (30%) declarându-se că se simt foarte informați cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja împotriva coronavirusului. Interesant este de unde se informează românii despre epidemia de coronavirus COVID – 19, mass-media fiind principala sursă pentru trei sferturi dintre românii și Facebook-ul pentru un sfert din concetățeni, sursele de informare oficiale - instituții ale statului sau medicii –fiind accesate mai puțin respondenții sondajului IRES

 Îngrijorările românilor referitoare la COVID-19

Îngrijorarea se manifestă în proporții mai ridicate în rândul femeilor (76%) și în rândul vârstnicilor (83%). În cazul în care s-ar afla în situația de a fi autoizolați, la domiciliu, peste un sfert dintre cei chestionați spun că ar fi îngrijorați de faptul că nu ar avea acces la medicamente și tratament adecvat.  Pentru a evita o criză de medicamente și materiale sanitare esențiale în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu COVID-19, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a dispus emiterea unui ordin ce cuprinde suspendarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a distribuției, în afara teritoriului României, a medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în această situație. Lista va fi stabilită împreună cu experții din comisiile de specialitate ale ministerului, avându-se în vedere în mod special, medicamente precum: antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermicele, atifungice, anestezice, sedative, precum și alte medicamente considerate necesare în tratarea cazurilor de COVID-19 și a complicațiilor acestora. Deasemenea, lista va cuprinde materiale sanitare și dispozitive medicale cum ar fi: combinezoane, mănuși, seringi, măști, ochelari de protecție, soluții dezinfectante, precum și alte materiale și dispozitive medicale identificate a fi necesare pentru gestionarea cazurilor de COVID -19.

Pe locurile următoare în lista îngrijorărilor se află lipsa resurselor financiare (13%), insuficiența hranei (12%), plictiseala (11%), pierderea locului de muncă (9%) sau contaminarea altor persoane sau a membrilor familiei (5%). 62% dintre respondenți se declară îngrijorați cu privire la călătoriile în străinătate, iar 51% dintre participanții la studiu se declară îngrijorați să meargă în mall-uri sau în mari magazine și în proporții similare să participe la spectacole/evenimente (55%), să facă excursii în țară (51%), să folosească mijloacele de transport în comun (51%). Deja 13% și-au anulat călătorii în țară, 13% și-au cumpărat medicamente pentru prevenirea răcelilor, 11% au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități mai mari decât de obicei, 11% și-au anulat călătorii în străinătate.

Jumătate dintre români neîncrezători în statul român privind gestionarea acestei situații 

Aproape trei sferturi dintre români declară că nu au încredere în sistemul de sănătate de la noi pentru a face față situației actuale, arată sondajul IRES. 72% dintre participanții la studiu spun că au puțină și foarte puțină încredere în sistemul de sănătate din România pentru a face față situației privind coronavirusul, 35% au încredere multă și foarte multă.  50% dintre respondenți declară că au puțină și foarte puțină încredere în statul român privind gestionarea situației privind coronavirusul. Măsurile recente luate de autorități pentru a preveni răspândirea bolii au un grad foarte ridicat de notorietate, dar și de favorabilitate. 81% dintre cei chestionați sunt de acord cu decizia suspendării cursurilor în învățământul preuniversitar, 87% sunt de acord cu suspendarea transportului regulat de persoane spre și din Italia pe cale aeriană, feroviară și rutieră și 85% sunt favorabili măsurii privind interzicea manifestărilor/evenimentelor publice de amploare.Totuși, doar 6 din 10 români cred că măsurile luate de autoritățile române sunt potrivite, în timp ce un sfert le consideră insuficiente, iar peste trei sferturi evaluează drept foarte bună activitatea autorităților privind măsurile preventive. 9% dintre participanții la studiu cred că sunt exagerate.