Școala de Toamnă ,,PLUS”, proiect de educare pentru prevenirea HIV și combaterea discriminării

HIV reprezintă o problemă majoră de sănătate publică peste tot în lume, dar și în România. În 2020, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), erau aproximativ 37,7 milioane de persoane cu HIV, dintre care peste două treimi în Regiunea OMS Africa. În România sunt peste 16.000 de pacienți diagnosticați conform datelor Compartimentului de monitorizare al infecției HIV.

Școala de Toamnă ,,PLUS”, proiect de educare pentru prevenirea HIV și combaterea discriminării

Numai în anul 2020 s-au diagnosticat în jur de 400 de cazuri noi de infecție cu HIV, iar în 2021 în jur de 500 în România. Începerea noului an școlar coincide cu noi oportunități de informare si educare pentru prevenirea HIV și combaterea discriminării, motiv pentru care timp de patru luni de zile tinerii din România vor putea accesa informații despre infecția cu HIV: transmitere, testare, prevenire, dar și despre combaterea discriminării față de persoanele infectate cu HIV, sau afectate de boli transmisibile, prin campania care se desfășoară în social media pe pagina facebook ARAS București, dar și prin serviciul SIDA HELPLINE 0800800033 (linie telefonică gratuită cu acoperire națională). 

 Activitățile sunt oferite în cadrul serviciilor puse la dispoziție de ARAS în cadrul proiectului finanțat de Primăria Sectorului 6, ”PLUS - Proiect de informare pentru prevenire și non-discriminare” adresat tinerilor din sectorul 6 cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani.

 Voluntarii ARAS vor desfășura seminarii de informare în școlile, universitățile și centrele de plasament din sectorul 6 care au acceptat această ofertă de informare, iar toți tinerii care vor participa la aceste acțiuni de informare atât din mediul online, cât și din mediul școlar, vor putea participa la un concurs de cunoștințe al cărui premiu constă în participarea la Școala de Toamnă PLUS.

 Școala de toamnă PLUS reprezintă atât un premiu pentru cunoștințele dobândite, cât și un demers de educare pentru prevenirea HIV și combaterea discriminării.

,,Sperăm ca participarea la această instruire să îi motiveze pe tinerii din sectorul 6 să se implice social devenind, la rândul lor, educatori pentru sănătate”, a declarat Diana Popescu de la Asociația Română Anti-SIDA (ARAS).

Recent, în cadrul unui serial video despre bolile cu transmitere comunitară: hepatite, HIV, tuberculoză, dar și despre accesul la servicii medicale al românilor și al refugiaților ucraineni, realizat în România în premieră de videomedicina.ro, un site educațional de sănătate, ăn episodul HIV-SIDA: Accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni a fost prezentată situația HIV-SIDA din România și Ucraina.

,,În jur de 13.000 de români sunt în tratament, pacienți activi cum sunt denumiți de către medici, în sensul că au trecut cel puțin o dată în ultimele 12 luni pe la un spital de boli infecțioase și au ridicat tratamentul”, a declarat Iulian Petre, directorul executiv UNOPA, potrivit videomedicina.ro.

Înainte de război, în Ucraina peste 250.000 de persoane trăiau cu HIV, potrivit UNAIDS. Aproximativ 130 000 de ucraineni primeau terapie antiretrovirală, arată ECDC și OMS.

,,Trebuie să fim pregătiți și pentru varianta în care vom avea mai mulți pacienți seropozitivi din Ucraina. Pentru că nu știm cât vă dura războiul”, a subliniat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul de Boli Infecțioase ,,Matei Balș” din capitală.