Părinții infectați cu virusul SARS-CoV-2 tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor

Unităţile sanitare cu paturi, care au în structură secţii sau compartimente cu profil pediatric, pot asigura asistenţa medicală pentru însoţitorii care sunt cazuri suspecte şi cazuri confirmate de COVID-19.

Părinții infectați cu virusul SARS-CoV-2 tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor

Ministerul Sănătății a modificat Anexa nr. 1 si Anexa nr.2  la Ordinul ministrului sănătății nr. 434/2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competență.

Părinții infectați cu virusul SARS-CoV-2 vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor, grație modificărilor legislative,  publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 875 din 13 septembrie 2021.

În situaţia în care evoluţia copilului este favorabilă şi este posibilă externarea acestuia dar însoţitorul copilului necesită în continuare asistenţă medicală spitalicească, medicul curant al însoţitorului împreună cu şeful de secţie au obligaţia de a organiza transferul acestuia pe o secţie de adulţi, în cadrul aceleiaşi unităţi sanitare, sau, într-o altă unitate sanitară. În prezent, 160 de copii din România care au COVID-19 sunt internați în spitale, 152 fiind internați în secții și 10 în secțiile ATI. 

,,Copiii și adolescenții români se vor infecta în proporție mai mare decât în vara 2021 și unii vor ajunge la spital. Copiii vor contribui la transmiterea comunitară a SARS-CoV-2 la fel de eficient ca adulții, exact cum se întâmplă și în izbucniri epidemice cu alte virusuri respiratorii, vezi gripa”, a scris dr. Mihai Craiu, medic pediatru IOMC pe pagina de facebook Spitalul Virtual de Copii.