În România trei cazuri de infecție cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7, descrisă în Marea Britanie

Încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate crescută, au fost secvențiate la INBI „Matei Balș”. Ambele cazuri sunt din București. Nici una dintre cele două persoane nu a călătorit în afara țării. Această tulpină, descoperită în Marea Britanie este extrem de contagioasă, ceea ce-i îngrijorează pe experți, fiind deja prezentă în peste 60 de țări și teritorii. În România sunt deja trei cazuri de infecție cu această tulpină, potrivit autorităților.

În România trei cazuri de infecție cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7, descrisă în Marea Britanie

Primul caz a a apărut în urmă cu două săptămâni la Giurgiu. Acum alte două cazuri au fost raportate în București. Pacienții sunt în stare generală bună, se află izolați la domiciliu și sunt  supravegheați de medicul de familie conform metodologiei în vigoare. În prezent, și alte teste de secvențializare sunt în prelucrare în cadrul laboratorului INBI „Matei Balș”, cu rezultate în curs.

Ministerul Sănătății recomandă populației să ceară testarea pentru COVID-19 la primele simptome ale bolii.  ,,Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea socială și igiena mâinilor. Având în vedere apariția noii tulpini în București, Ministerul Sănătății a recomandat astăzi Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) amânarea deciziilor de relaxare”, a precizat Ministerul Sănătății.

Varianta din Marea Britanie „poate fi mai mortală”

Potrivit declarațiilor premierului Marii Britanii, Boris Johnson, varianta de coronavirus care a apărut în Marea Britanie ar putea fi mai mortal. Englezii își pun însă speranțele în vaccinurile împotriva COVID-19. În ceea ce privește rata de transmisibilitate, noua variantă se răspândește cu 30% până la 70% mai repede și este cu aproximativ 30% mai mortală decât varianta cunoscută până acum.

De exemplu, din o mie de persoane care au peste 60 de ani, infectate cu varianta veche, se estimează că 10 pot muri. În rândul celor infectați cu noua tulpină, estimările arată 13 decese din 1.000. Specialiștii sunt îngrijorați și cu privire la alte două variante de coronavirus care au apărut în Africa de Sud și Brazilia.