Mai multă grijă de sănătatea inimii voastre și a celor din jur. Boli cardiovasculare, risc mai mare de COVID-19

Bolile cardiovasculare ucid de trei ori mai mult decât cancerul în România. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicațiilor hipertensiunii arteriale, boala care cauzează peste 62% dintre decesele survenite prin boli cardiovasculare în România și Europa. De Ziua Mondială a Inimii, celebrată în fiecare an pe 29 septembrie, Societatea Română de Cardiologie încurajează românii să aibă grijă de sănătatea propriilor inimi și a celor din jur. De asemenea, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (FRDNMB) și Asociația Română de Educație în Diabet (ARED) fac un apel către pacienților cu diabet zaharat tip 2 de a-și consulta medicul diabetolog cu privire la complicațiile cardiovasculare asociate acestei boli precum și soluțiile de tratament existente de prevenire a acestora. Bolile cardiovasculare înseamnă risc mai mare de COVID-19, iar dacă se asociază și un diabet crește riscul de complicații și deces provocate de noul coronavirus.

Mai multă grijă de sănătatea inimii voastre și a celor din jur. Boli cardiovasculare, risc mai mare de COVID-19

Unul dintre cele mai simple și mai eficiente mesaje de prevenție este cel susținut de  campania de informare asupra hipertensiunii arteriale a Societății Române de Cardiologie: ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”. O scădere chiar ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct și cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral.

Între 2001 și 2016 populația României a scăzut cu circa 12%, iar numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%, în timp ce mortalitatea prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în acești 15 ani.

7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială, 20% nu știu însă că suferă de această boală și în consecință nu se tratează și se expun riscului de moarte prematură.  Deși peste 90% dintre persoanele intervievate în studiul realizat de iSense Solutions, martie 2019 – ”Percepții asupra hipertensiunii arteriale în România” cunosc această afecțiune, 70% înțeleg că este o boală gravă iar 31% consideră chiar că poate fi letală, doar 3% știu că hipertensiunea poate apărea și fără simptome. În același timp, 4 din 10 persoane nu cunosc exact cum se măsoară corect tensiunea arterială.

La adulții de vârstă medie (35-54 ani) controlul valorilor tensionale este aproape de două ori mai bun decât la vârstnici (aproximativ 25% față de aproximativ 13% la persoane de la 55 de ani în sus), iar în grupa de vârstă peste 80 de ani survin mai mult de 50% din totalul deceselor. Un impact notabil asupra controlului valorilor tensiunii arteriale îl are nivelul de educație, ceea ce confirmă relevanța accesului la informație și înțelegerea acesteia.

La nivel mondial sunt aproape 1.4 miliarde de hipertensivi. Mulți dintre aceștia urmează tratamente cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), blocanții receptorilor de angiotensină (ARB) sau medicamente din clasa sartanilor, despre care la începutul pandemiei de coronavirus se credea că pot crește riscul de COVID-19. Concluzia mai multor medici cardiologi din străinătate, dar și de la noi a fost că ,,nu există nicio legătură nici în sensul favorizării, nici în sensul defavorizării evoluției”, prin urmare hipertensivii au fost sfătuiți să nu-și întrerupă tratamentele.

Complicațiile cardiovasculare în diabetul zaharat tip 2 pot fi prevenite!

Pentru majoritatea pacienților cu diabet zaharat tip 2 riscul cardiovascular este înalt și foarte înalt, acesta crescând cu timpul, mortalitatea din cauze cardiovasculare fiind deosebit de ridicată: 50% dintre persoanele care trăiesc cu diabet zaharat tip 2 mor din cauze cardiovasculare (accident vascular cerebral, boală coronariană, infarct miocardic, moarte subită și angină pectorală, insuficiență cardiacă.

,,Progresele realizate în ultimii ani în ceea ce privește înțelegerea mecanismelor diabetului zaharat tip 2 aduc în prim plan nevoia de a regândi managementul acestei boli, dincolo de controlul glicemiei și reducerii hemoglobinei glicate (HbA1c) spre un control multifactorial. Tratamentul optim pentru pacientul cu diabet zaharat tip 2 trebuie să țină cont de reducerea riscului cardiovascular și renal. Noile medicamente antidiabetice demonstrează atât beneficii asupra riscului cardiovascular cât și asupra funcției renale. În contextul Zilei Mondiale a Inimii fac un apel către toți pacienții cu diabet zaharat tip 2 din România să lupte pentru sănătatea inimii lor și să vorbească cu medicul diabetolog despre soluțiile de prevenire a complicațiilor cardiovasculare în boala cronică cu care trăiesc”, a declarat prof. dr. Gabriela Roman, Președintele FRDNBM.

Atât persoanele cu boli cardiovasculare, cât și cele cu diabet au un risc mai mare de-a face forme grave de COVID-19, în acest context, prevenția, tratamentul și controlul acestor boli devin extrem de importante.

,,Pandemia de COVID-19 a pus o presiune uriașă asupra pacienților care trăiesc cu diabet zaharat tip 2 și a medicilor care îi îngrijesc. Se evidențiază tot mai mult riscurile cu care această categorie de pacienți se confruntă iar riscul cardiovascular este unul dintre cele mai relevante. Cunoașterea complicațiilor cardiovasculare de către pacient și discutarea soluțiilor de control ale acestora trebuie să fie o prioritate în managementul optim al acestei patologii, implicând deopotrivă medicul și pacientul. În aceste vremuri dificile pentru noi toți rolul pacientului în controlul diabetului și a complicațiilor asociate este tot mai important, acesta făcând parte din echipa terapeutică, alături de medicii care îl tratează,” a declarat Prof. dr. Cornelia Bala, Președinte ARED.