Ironia sorții: cum i-a salvat viața un defibrilator unei asistente medicale

Peste 135 de milioane de decese survenite din cauze cardiovasculare se înregistrează anual în lume. Peste 350.000 de stopuri cardiace se produc în fiecare an numai în Statele Unite, în condițiile în care resuscitarea cardiopulmonară poate dubla sau tripla șansa de supraviețuire a unei persoane, mai ales dacă este administrată imediat. Povestea Aliciei Bravo, o asistentă medicală, care a participat la triatlon pentru a dota un serviciu de urgență cu defibrilator și care ulterior a suferit un stop cardiac și a beneficiat de acesta, este promovată chiar de Asociația Americană a Inimii (AHA).

Ironia sorții: cum i-a salvat viața un defibrilator unei asistente medicale

Peste 135 de milioane de decese survenite din cauze cardiovasculare se  înregistrează anual în lume. Peste 350.000 de stopuri cardiace se produc în fiecare an numai în Statele Unite, în condițiile în care resuscitarea cardiopulmonară poate dubla sau tripla șansa de supraviețuire a unei persoane, mai ales dacă este administrată imediat. Povestea Aliciei Bravo, o asistentă medicală, care a participat la triatlon pentru a dota un serviciu de urgență cu defibrilator și care ulterior a suferit un stop cardiac și a beneficiat de acesta, este promovată chiar de Asociația Americană a Inimii (AHA).

Alicia Bravo, o asistentă medicală din SUA, s-a înscris la triatlon în cursa din 2016 de la Cambridge, Wisconsin și a câștigat la grupa sa de vârstă. Cadrul medical a decis să se înscrie la competiția sportivă care a presupus alergare, natație și ciclism, cu scopul de-a strânge fonduri pentru a dota serviciul de Urgență a orașului natal cu un defibrilator automat.

Fiind asistentă medicală, Bravo era conștientă de importanța unui defibrilator și a efectuării unei resuscitări cardiopulmonare (RCP) de calitate. Ea era la curent și cu provocările cu care se confruntă serviciile de urgență rurale din Wisconsin, motive în plus să participe la triatlon.

De la antrenament, direct la spital

Un an mai târziu, asistenta a revenit în vizită la părinți. Mai multe rude din Wisconsin au însoțit-o în jurul lacului din apropiere, când aceasta se antrena pentru o nouă competiție. Alicia și-a început dimineața alergând, după care a decis să înoate în lac. Tatăl, sora, fiul, cumnatul și nepoatele Aliciei au însoțit-o la antrenament, fiind cu toții într-o barcă pe lac.

După câteva minute de înot, tatăl Aliciei, Bill Decker, a auzit-o pe fiica sa strigând după ajutor. El i-a aruncat un colac de salvare, dar acesta nu s-a mișcat, așa că sora asistentei, Olson a sărit în apă și a adus-o în barcă, ținându-i cu atenție capul deasupra apei. Decker și-a ridicat repede fiica inconștientă în barcă și pentru că a fost instruit în RCP știa exact ce să facă: a verificat dacă respiră și văzând că nu, a țipat ca cineva să sune la 911 și a început imediat resuscitarea cardiopulmonară. Între timp, Olson a condus barca înapoi spre țărm.

„Tot ce știam era că trebuie să continui să încerc să o mențin în viață până când poate ajunge la următorul nivel de îngrijire.”, a declarat Bill Decker, potrivit Medicine.net.com

La mal, se aflau soțul asistentei și un vecin pompier care au preluat cazul și au aplicat în continuare RCP până când echipajul local de urgență a sosit la fața locului. Din fericire, echipajul medical avea în dotare defibrilatorul automat, pentru achiziționarea căruia Alicia dăduse o mână de ajutor. Ironia sorții a făcut ca tocmai ea să aibă nevoie de acest dispozitiv.

 Alicia a fost transportată la un centru medical din Madison, situat la aproximativ 20 de mile distanță, unde i s-au făcute mai multe teste pentru a stabili ce i-a provocat stopul cardiac.

Evenimente caritabile pentru achiziționarea de defibrilatoare

Alicia Bravo, la cei 40 de ani ai săi, locuiește în Minneapolis, unde și-a împărtășit povestea pentru a-i inspira și pe alții să învețe RCP și să fie pregătiți să o folosească. Un an mai târziu de la producerea stopului cardiac, asistenta a organizat un eveniment caritabil în urma căruia a strâns 12.000 de dolari pentru serviciul de urgență care a salvat-o. Și nu s-a oprit aici, de atunci organizează permanent evenimente pentru a ajuta școlile și complexele sportive să cumpere defibrilatoare automate.

,,Vreau ca oamenii să fie curajoși, astfel încât atunci când aud pe cineva că are probleme sau nevoie de ajutor să facă ceva. Asigurați-vă că familia și prietenii dvs. pot face resuscitare cardiopulmonară. Avem un potențial imens de a salva viața cuiva și de a avea mai mulți supraviețuitori", a declarat Alicia Bravo.

Citiți și declarația Amandei Bitz, o altă asistentă medicală care argumentează pe internet de ce ar trebui să fim vaccinați împotriva gripei.