COVID-19 închide temporar cabinetele stomatologice și trasează noi reguli de-a ieși din casă românilor

Ordonanța militară nr. 2 din 21.03.2020 privind măsurile de prevenire a răspândire a COVID-19 în România suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență. Colegiul Medicilor Stomatologi din România a precizat că o mare parte dintre cabinetele de medicină dentară și-au sistat activitatea încă de la începutul săptămânii pentru a proteja pacienții și personalul medical.

COVID-19 închide temporar cabinetele stomatologice și trasează noi reguli de-a ieși din casă românilor

,,Prin manoperele pe care le efectuăm în mod curent în cadrul cabinetelor de medicină dentară facem parte din grupul profesional cu rata cea mai mare de risc de infectare și de răspândire a virusului - atunci când utilizam instrumentarul rotativ producem aerosoli care se pot depune pe diverse suprafețe, inclusiv instrumente care poartă riscul de a accentua răspândirea virusului”, a precizat Prof. dr. Ecaterina Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România. În opinia acesteia era urgent și oportun ca această măsură să fie aplicată în unanimitate, la nivel național. Măsura se aplică începând de astăzi, 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Personalul medical din România este acum în linia întâi în lupta cu virusul, aflați ce măsuri au luat autoritățile române care-i privesc în mod direct pe asistenții medicali.

 Se închid marile magazine de tip mall

 Centrele comerciale mari de tip mall se închid începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României. Asta nu înseamnă că românii nu vor avea de unde să-și facă cumpărăturile, fiindcă magazinele în care se vând alimentele de bază rămân deschise.  

,,Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie. (2) Prin centru comercial se înțelege „structura de vânzare cu suprafața medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”, astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în Ordonanța militară.

Circulația persoanelor afară diferită în funcție de ora ieșirii din casă

Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane, adică a unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună. O măsură care se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României este cea legată de ieșitul afară din casă pe timpul zilei și pe timpul nopții.

,,Art. 4. – În intervalul orar 06.00 - 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță; b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor  și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie; e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice. În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4. (2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.  (3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.  (4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura”, specifică Ordonanța.

Există și un Model de declarație pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, care poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție de autorități.

Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei. Modelul de declarație poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de pe site-urile celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

 Măsuri aspre pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu și carantina

Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază. Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.  Aceste persoane pot răspunde contravențional sau penal. Aceste măsuri se aplică deja, din momentul în care Ordonanța militară a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Deja Poliția Capitalei și Direcția de Sănătate Publică București au luat decizia mutării unei persoane din izolare la domiciliu, în carantină instituționalizată, fiindcă o femeie a ieșit, pe geam, dintr-o locuință de la parterul blocului, deși se afla în autoizolare, în locuință, împreună cu o altă persoană.A fost anunțată Direcția de Sănătate Publică, iar persoana a fost introdusă într-un centru de carantinare, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.