Cercetători canadieni: Vaccinuri pe bază de plante, o abordare foarte bună, în contextul pandemiei de COVID-19

Pe măsură ce lumea continuă să se lupte cu virusul SARS-CoV-2, cercetătorii din întreaga lume continuă să caute noi modalități de a vaccina oamenii împotriva infecțiilor cu noul coronavirus, în condițiile în care pandemia de COVID-19 nu pare că ar dispărea imediat. Ca parte a acestui efort, unii cercetători din domeniu au început să analizeze tipuri de vaccinuri alternative pe bază de plante, pentru gripă și chiar pentru COVID-19.

Cercetători canadieni: Vaccinuri pe bază de plante, o abordare foarte bună, în contextul pandemiei de COVID-19

Cercetătorii Fausther-Bovendo și Kobinger de la Université Laval din Quebec susțin că ar trebui depuse mai multe eforturi pentru a dezvolta vaccinuri pe bază de plante, arătând care sunt beneficiile vaccinurilor pe bază de plante și sugerând cum ar putea fi făcute.

 Hugues Fausther-Bovendo și Gary Kobinger au publicat o lucrare în revista Science în care sugerează că dezvoltarea vaccinurilor pe bază de plante ar putea fi o abordare foarte bună.

,,Vaccinurile pe bază de plante, ar fi mult mai ieftin de produs și ar putea avea și alte beneficii. Unul este că vaccinurile pe bază de plante ar necesita mult mai puține resurse. În loc de bioreactoare, vaccinurile ar putea fi ,,cultivate” în câmpuri precum culturile. Un alt beneficiu vine din însăși natura plantelor - acestea nu pot fi infectate cu tipurile de agenți patogeni umani care duc la necesitatea vaccinurilor. De asemenea, cercetările anterioare au arătat că vaccinurile pe bază de plante tind să producă un răspuns imun mai puternic decât cele realizate în alte moduri. Și vaccinurile pe bază de plante au randamente mai mari decât alte metode. Și, în cele din urmă, în unele cazuri, vaccinurile pe bază de plante ar putea fi administrate direct ca produs alimentar, fără a fi necesară extragerea sau prelucrarea”, argumentează autorii, potrivit Medicalxpress.com.

 În opinia oamenilor de știință canadieni, fabricarea vaccinurilor pe bază de plante nu este nemaiauzită; există un astfel de vaccin produs și utilizat pentru tratarea bolii Gaucher. De asemenea, chiar înainte de apariția pandemiei, un vaccin vegetal pentru gripă și-a făcut loc prin studii clinice de fază III, cu rezultate promițătoare.

,,Chiar acum, o echipă lucrează la un vaccin pe bază de plante pentru COVID-19”, anunță cercetătorii care spun că organismele guvernamentale de reglementare din întreaga lume trebuie să se familiarizeze mai bine cu beneficiile vaccinurilor pe bază de plante, astfel încât să se poată da orientări pentru a promova o astfel de abordare dacă vaccinurile pe bază de plante vor deveni vreodată un nou standard.