Ziua Mondială a Sănătății 2021: personalul medical sub semnul oboselii

Al doilea an consecutiv în care Ziua Mondială a Sănătății este celebrată în plină pandemie de COVID-19. Personalul medical din ce în ce mai obosit, epuizat din cauza eforturilor supraomenești depuse pentru a salva pacienții cu COVID-19 pe zi ce trece mai numeroși, este la datorie. În România, aproape un milion de oameni au fost infectați până acum cu SARS-CoV-2, iar 25.000 dintre ei au pierdut această luptă.

Ziua Mondială a Sănătății 2021: personalul medical sub semnul oboselii

Ce mesaje au transmis oficialii din Sănătate și reprezentanții organizațiilor profesionale din România vă prezentăm în cele ce urmează. Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Filiala Neamț este de părere că lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirilor medicale au nevoie de tot sprijinul nostru pentru a rămâne în siguranță.

,,Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății transmitem un călduros La mulți ani tuturor profesioniștilor din sănătate, care cu credință și devotament luptă zi și noapte pentru sănătatea pacienților”, urează Consiliul Județean la OMGMAMR filiala Neamț.

Colegiul Medicilor din România le mulțumește tuturor cadrelor medicale, care își dedică zi de zi și clipă de clipă îngrijirii și salvării vieților omenești.

„Cu toții, medici și pacienți deopotrivă, am obosit. Dar trebuie să continuăm cu toții lupta, pentru a putea depăși această perioadă dificilă și pentru speranța că anul viitor Ziua Mondială a Sănătății nu va mai sta sub semnul COVID-19. Societatea trebuie să respecte în continuare măsurile de protecție, să se prezinte la spital atunci când situația o impune și să aibă încredere în cadrele medicale și în actul medical”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Medicii trebuie să depună toate eforturile pentru a îngriji pacienții cu responsabilitate, respectând ghidurile și protocoalele în vigoare, ce au în spate știința. Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, Colegiul Medicilor din România vă urează, dragi colegi, „La mulți ani!”, să găsiți în continuare în voi resursele pentru a continua să luptați pentru fiecare pacient. Și vrem să vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți”.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății a declarat că ,,încă ne aflăm într-un moment foarte greu al pandemiei, iar eforturile voastre continue trebuie recunoscute, apreciate și susținute de noi toți. Zi de zi sunteți încercați de provocări și neajunsuri, de riscuri pentru voi înșivă, însă, cu toate acestea, reușiți să fiți alături de pacienți, să vindecați, să salvați vieți.
Faceți toate aceste eforturi într-un sistem care la rândul lui are nevoie de vindecare de atâta vreme, de reformă profundă pentru a putea pune cu adevărat pacienții în centrul său și a le oferi servicii de sănătate eficiente și moderne.Sistemul sanitar are nevoie acum, mai mult ca oricând, de resurse. Ministerul Sănătății face eforturi continue în această perioadă pentru a aloca resursele disponibile - resurse de personal, financiare, materiale - să răspundem crizei, să prevenim răspândirea virusului, să creștem calitatea tratamentelor și siguranța pacienților și a personalului medico-sanitar.
Pandemia ne-a arătat că sănătatea nu depinde doar de sistemul medical, ci de întreaga comunitate. Mulțumim tuturor celor care au pus umărul pentru sănătatea semenilor: polițiști, militari, pompieri, voluntari, ONG-uri, companii și fiecare om care a ales să se implice."

Federația Sanitas din România face un apel către cei care, cu câteva zile în urmă, strigau în piața publică ”Jos Medicii!”: ,,aveți minima decență ca, măcar astăzi, să încercați să înțelegeți că fără acești oameni, SĂNĂTATEA nu ar putea fi sărbătorită de către foarte mulți dintre noi! Este dreptul dumneaoastră să vă exprimați public opiniile și nemulțumirile! Este dreptul dumneavoastră să nu credeți într-un virus numai pentru că ”nu-l puteți pipăi” ca să strigați ”există!”. Dar este și dreptul nostru, al celor care ne luptăm zi de zi cu boala, cu neputința și cu moartea, să vă cerem să ne lăsați să ne facem treaba!

În ultimul an de zile am fost, rând pe rând, ”incompetenți”, ”șpăgari”, ”vânduți celor ce vor să distrugă lumea” sau mai nou ”asasini”... Ei bine, tuturor celor care le este mai la îndemnă să accepte o teorie a conspirației decât să înțeleagă că traiul într-o societate vine ”la pachet” cu drepturi și obligații, le spunem doar atât: AJUNGE! NU vrem să fim tratați ca eroi! Vă asigurăm că suntem doar oameni normali, cu bucurii, cu neputințe, cu familii, cu întrebări, dar mai ales cu simțul responsabilității față de cei suferinzi!”, scrie Sanitas pe pagina de facebook.

Federația Sindicală Hipocrat propune chiar de