Variola maimuței în România. Două cazuri diagnosticate în România

Variola maimuței este și în România. Au fost diagnosticate primele 2 cazuri, la doi bărbați tineri, potrivit anunțurilor făcute de Ministerul Sănătății. În timp ce Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA sunt cu ochii pe cazurile noi care apar, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trebuie să evalueze dacă variola maimuței este o urgență medicală internațională.

Variola maimuței în România. Două cazuri diagnosticate în România

Primul caz de variola maimuței diagnosticat în România a fost anunțat ieri. Un bărbat în vârstă de 26 de ani din București a fost diagnosticat în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile. Până la acest moment, starea bărbatului este bună, primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței. Pacientul este internat.

,,Nu avem alte detalii. Imediat cum se termină ancheta epidemiologică desfășurată de DSP București vom reveni cu noi informații”, anunța Ministerul Sănătății. Astăzi a mai apărut un caz la un bărbat de 32 de ani, care s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuței. Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. Și în cazul acestuia a fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

 CDC urmărește îndeaproape cazurile de variola maimuțelor care au fost raportate în mai multe țări, inclusiv Statele Unite și-i îndeamnă pe medicii din SUA să fie atenți la pacienții care au boli ce presupun erupții cutanate care sunt asociate cu variola maimuței.

Variola maimuței este o boală rară, cauzată de infecția cu virusul variolei maimuței (Monkeypox care aparține genului Orthopoxvirus din familia Poxviridae) și nu se răspândește cu ușurință între oameni fără contact strâns. Amenințarea cu variola maimuței la adresa populației generale a SUA rămâne scăzută.

Variola maimuței a fost descoperită pentru prima dată în 1958, când două focare de boală asemănătoare variolei au apărut în colonii de maimuțe ținute pentru cercetare, de unde și numele de „variola maimuțelor.” Primul caz uman de variolă a maimuței a fost înregistrat în 1970 în Republica Democrată Congo (RDC). De atunci, variola maimuțelor a fost raportată la oameni din alte câteva țări din Africa Centrală și de Vest: Camerun, Republica Centrafricană, Coasta de Fildeș, Republica Democrată Congo, Gabon, Liberia, Nigeria, Republica Congo și Sierra Leone. Majoritatea infecțiilor sunt în Republica Democrată Congo.

Cazurile de variola de maimuță la oameni au apărut în afara Africii, legate de călătorii internaționale sau animale importate, inclusiv cazuri în Statele Unite, precum și în Israel, Singapore și Regatul Unit. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat va organiza o întâlnire de urgență săptămâna viitoare pentru a stabili dacă va clasifica focarul global de variolă a maimuței drept o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Agenția ONU lucrează, de asemenea, pentru a schimba numele bolii, care a fost limitată mult timp în Africa de Vest și Centrală, până când au fost detectate peste 1.000 de cazuri în zeci de țări din întreaga lume în ultimele două luni.

„Focarul de variolă a maimuței este neobișnuit și îngrijorător. Din acest motiv, am decis să convoc Comitetul de Urgență conform reglementărilor internaționale de sănătate săptămâna viitoare, pentru a evalua dacă acest focar reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional”, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății”, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Medicalxpress.com.

Comitetul de urgență se va reuni pe 23 iunie, până atunci OMS lucrează cu parteneri și experți din întreaga lume pentru a schimba numele virusului variolei maimuței și a bolii pe care o provoacă.

 „Vom face anunţuri despre noile nume cât mai curând posibil”, au spus reprezentanții OMS.

Anunțul vine după ce peste 30 de oameni de știință au scris săptămâna trecută că există o „necesitate urgentă pentru o nomenclatură nediscriminatorie și nestigmatizantă pentru variola maimuțelor”.

În timp ce variola maimuțelor a fost descoperită pentru prima dată la macaci, se crede că multe cazuri sunt transmise la oameni de către rozătoare. Simptomele inițiale normale ale variolei maimuței includ febră mare, ganglioni limfatici umflați și o erupție cutanată asemănătoare varicelei.

 Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au declarat săptămâna trecută că cazurile actuale nu prezintă întotdeauna simptome asemănătoare gripei, iar erupțiile cutanate sunt uneori limitate la anumite zone.

Tedros a spus că 1.600 de cazuri confirmate de variola a maimuței și 1.500 de cazuri suspecte au fost raportate la OMS în acest an din 39 de țări, dintre care 32 au fost lovite recent de virus. În timp ce 72 de decese au fost raportate în țările în care variola maimuței era deja endemică, niciunul nu a fost observat în țările nou afectate.

 Pentru a combate răspândirea globală, OMS își propune să recomande „instrumente de sănătate publică testate și testate, inclusiv supravegherea, urmărirea contactelor și izolarea pacienților infectați.

 Cu toate acestea, OMS nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuțelor, a spus el, după ce Uniunea Europeană a declarat că a achiziționat aproape 110.000 de doze de vaccin.

 „În timp ce vaccinurile împotriva variolei sunt de așteptat să ofere o oarecare protecție împotriva variolei maimuțelor, există date clinice limitate și aprovizionare limitată”, a spus Tedros jurnaliştilor.

România va primi în jur de 2500 de doze de vaccinul de la Comunitatea Europeană.