Valul 3 al pandemiei de COVID-19 în strânsă legătură cu apariția și răspândirea noilor tulpini ale coronavirusului

Până acum în România au fost vaccinate 1.160.103 de persoane, din care 908.696 cu vaccinul de la Pfizer BioNTech, 187.294 cu cel de la AstraZeneca și 78.228 cu cel de la Moderna. Alte 224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech sosesc în țară pe 8 martie. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara. Între timp în România se pare că tulpina britanică a coronavirusului SARS-COV-2 a devenit dominantă, iar tulpina sud-africană a fost și ea detectată pe teritorul țării.

Valul 3 al pandemiei de COVID-19 în strânsă legătură cu apariția și răspândirea noilor tulpini ale coronavirusului

Procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite, după cum urmează: - Centrul Național de Stocare București: 63.180 doze; - Centrul Regional de Depozitare Brașov: 26.910 doze; - Centrul Regional de Depozitare Cluj: 29.250 doze; - Centrul Regional de Depozitare Constanța: 25.740 doze; - Centrul Regional de Depozitare Craiova: 24.570 doze; - Centrul Regional de Depozitare Iași: 29.250 doze; - Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 25.740 doze. În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București. Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma sa fie adusă în România luni, 15 martie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

Până astăzi, 7 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 828.283 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 20.900 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.288 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Tulpina britanică, dominantă și la noi

,,Tulpina britanică pare să fie deja dominantă pe teritoriul țării. Cel mai probabil va urma o nouă creștere a numărului de cazuri”, au precizat specialiștii MedLife care au identificat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană în România. 

Dintr-un lot de 93 de probe analizate în mod aleatoriu, 2 conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică. În probele secvențiate de MedLife, în procent de 77% pe teritoriul României, prevalența pe loturile studiate cu privire la tulpina britanică a evoluat de la 12% la 77% în mai puțin de 2 luni.

Creșterea continuă a ratei de infectare în ultima perioada și a numărului de pacienți internați la ATI întărește faptul că tulpina din Marea Britanie a devenit dominantă pe teritoriul țării.

Vaccinarea și măsurile de siguranță - purtarea măștii, igiena mâinilor și distanțarea socială - rămân esențiale pentru a reduce impactul valului 3 al pandemiei.

Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie și 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană dintr-un total de aproape 600 probe analizate, respectiv 77% la nivelul României.

Numărul cazurilor raportate de infectare cu tulpina britanică a ajuns la 272 în România dintre care nu mai puțin de 151 au fost identificate de specialistii MedLife, restul fiind detectate de instituțiile publice. Tulpina sud-africană, mai puțin sensibilă la vaccinuile aprobate în România, este pentru prima dată detectată pe teritorul României de specialiștii MedLife. 

,,Credem că valul 3 și poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariția și răspândirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anunțat instituțiile statului despre aceste evoluții, în avans, inclusiv prin comunicări publice. Tocmai de aceea, există necesitatea unui program național de secvențiere, astfel încât să avem informații actualizate despre modificările pe care le suferă acest virus și să fim pregătiți să acționăm în consecință”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

OMS: Tulpina din Africa de Sud este la fel de contagioasă ca și tulpina din Marea Britanie

Potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina sud-africană este caracterizată de creșterea capacității de contagiere, la fel ca și tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virsului. De asemenea, specialiștii explică faptul că până acum nu s-a observat creșterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai ușoare a virsului.   

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.

Eficiența vaccinurilor împotriva mutației sud-africane

Deși s-a tot vorbit despre eficiența limitată a vaccinurilor împotriva mutației sud-africane, specialiștii atrag atenția că nu există suficiente dovezi care să indice ineficiența anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană). În plus, un studiu realizat în Africa de Sud arată că deși eficiența vaccinului AstraZeneca este mai mică în fața acestei mutații, nicio persoană din eșantionul analizat nu a dezvoltat forme critice după infecția cu SARS-CoV-2 și nici nu a murit. De asemenea, rezultatele unui studiu american arată că această mutație nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului.

,,În acest moment se fac eforturi uriașe la nivel mondial pentru testarea eficacității vaccinurilor contra noilor tulpini ale virusului, rămâne de văzut care vor fi rezultatele și deciziile pe termen lung. Însă, ce ar trebui să urmărim, de fapt, este dacă vaccinurile reduc numărul cazurilor grave și severe. Până la urmă, obiectivul principal este să prevenim complicațiile și decesele cauzate de COVID-19“, a adăugat Dumitru Jardan.

Vaccinarea și măsurile de protecție rămân esențiale pentru a reduce impactul următoarelor valuri ale pandemiei. Până la imunizarea în masă, prin vaccinare sau în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, specialiștii în sănătate publică consideră vaccinarea și măsurile de protecție cele mai importante arme în lupta cu această pandemie.