Vaccinarea gratuită anti-HPV în România, extinsă la fete până la 18 ani

Planul European de Combatere a Cancerului prevede vaccinarea împotriva HPV a 90% din populația țintă de fete și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților, până în 2030. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a anunțat că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă în România până la 18 ani pentru fete astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 - 18 ani.

Vaccinarea gratuită anti-HPV în România, extinsă la fete până la 18 ani

În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare. Ea se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani de  către medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a persoanelor de până la 15 ani prevede două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni. Fetele cu vârste de peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin pentru o protecție completă, administrate în maxim un an de zile.

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat dr. Ioana Mihăilă ministrul Sănătății.

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

HPV (Human PapillomaVirus) este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală. Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual sunt vulnerabile în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat pe parcursul vieții lor.

În România, HPV este responsabil anual pentru 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și în jur de 500 cazuri de alte tipuri de cancer: sunt estimate 53 de cazuri de cancer vulvar, 55 de cancer vaginal, 133 de cancer anal și 256 de cancer orofaringian.

 Beneficiile programelor ample de vaccinare împotriva HPV încep să se vadă în mai multe țări din lume. Spre exemplu, Australia preconizează că va elimina cancerul de col uterin până în 2035. Asociațiile profesionale precum și cele ale părinților au cerut recent autorităților române extinderea programului de vaccinare împotriva HPV.