Un nou caz de variola maimuței în România: 15 cazuri până acum

În România sunt 15 cazuri de variola maimuței. Ultimul caz depistat este din Argeș. Un bărbat de 38 de ani a fost diagnosticat cu această boală, este internat și a fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Un nou caz de variola maimuței în România: 15 cazuri până acum

Simptomele în cazul argeșeanului au apărut pe data de 8 iulie, când bărbatul s-a prezentat la o clinică medicală iar investigațiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuței, informează Ministerul Sănătății.

Orice pacient depistat cu variola maimuței (monkeypox) trebuie izolat, evitând contactul apropiat cu alte persoane. De asemenea, trebuie să i se ofere tratament suportiv în funcție de evoluția bolii.

,,Personalul medico-sanitar care îngrijește pacienții cu variola maimuței (monkeypox), suspecți sau confirmați, trebuie să respecte măsurile de precauție standard și măsurile de precauție OMS/Monkeypox suplimentare, adresate bolilor cu transmitere prin contact sau prin picături”, se arată într-un document al OMS, vare explică ce se înțelege prin personalul medico-sanitar.

,,Intră și personalul care efectuează curățenie și care lucrează în spălătorie, acesta putând fi expus la locul de îngrijire a pacientului sau ca urmare a contactului cu lenjeria de pat, prosoapele sau alte obiecte personale ale pacientului. Probele prelevate de la persoane cu suspiciune de variolă a maimuței (monkeypox) sau de la animale cu suspiciune de infecție cu virusul monkeypox trebuie să fie manipulate de către personal instruit ce lucrează în laboratoare echipate corespunzător”, specifică OMS.

Identificarea timpurie a contacților și urmărirea acestora, supravegherea și comunicarea riscului sunt esențiale pentru prevenirea apariției altor cazuri și gestionarea eficientă a situației epidemiologice actuale.

Pe măsură ce numărul cazurilor de variola a maimuțelor continuă să crească în întreaga lume, oficialii din domeniul sănătății publice sfătuiesc tot mai mult publicul să fie atent la semnele de avertizare.

Variola maimuței este o boală rară cauzată de infecția cu virusul variolei maimuței, care din motive necunoscute încă, comportă în moduri nemaivăzute până acum. De la începutul lunii mai, cazuri de variola maimuțelor au fost raportate în țări care în mod normal nu există această boală. Înainte de aceasta, variola maimuțelor nu era cunoscută să se răspândească ușor printre oameni sau să infecteze grupuri mari deodată. Acum, pare să se răspândească prin contact strâns.

O complicație suplimentară este că, până acum, majoritatea cazurilor de variola a maimuțelor din acest an au fost la bărbați tineri, mulți bărbați care fac sex cu bărbați, punând experții din domeniul sănătății în situația dificilă de a avea nevoie să avertizeze anumite populații fără a crea un stigmat și / sau a face presupuneri incorecte despre cine este cel mai expus riscului în mesajele lor către comunitatea mai largă.

„Ar trebui să fim vigilenți și să nu lăsăm garda jos, dar nici nu ar trebui să intrăm în panică. După cum a menționat CDC, riscul pentru majoritatea oamenilor rămâne scăzut. Pe de altă parte, acest focar este mult mai răspândit decât am crezut inițial și este greu de spus unde duce asta. Trebuie să o rezolvăm diagnosticând și controlând boala cât mai mult posibil”, a declarat dr. Marwan Azar, specialist în boli infecțioase la Yale Medicine, potrivit Medicalxpress.com.