Trei pacienți au murit în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă din cauza instalației de oxigen

Trei pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator. Aceștia se aflau în TIR-ul ATI (Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă) amplasat în curtea Institutul Național Victor Babeș din Capitală. Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile.

Trei pacienți au murit în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă din cauza instalației de oxigen

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș: 1 pacient a fost transferat rapid pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș, 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan), 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni, 1 pacient la Floreasca, iar 3 pacienți și-au pierdut viața.

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

Ministerul Sănătății verifică motivele care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Instalarea și operaționalizarea  Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.