Tichete de masă și loterie pentru stimularea vaccinării împotriva COVID-19

În timp ce 70% dintre europeni sunt vaccinați împotriva COVID-19, în România procentul scade sub 30% din populație. Pentru a stimula mai mulți români să se vaccineze, guvernul a decis, la solicitarea Ministerului Sănătății, să ofere tichete de masă celor care decid să se vaccineze și să organizeze o loterie pentru stimularea vaccinării.

Tichete de masă și loterie pentru stimularea vaccinării împotriva COVID-19

Românii care se vaccinează cu schemă completă vor beneficia de vouchere în valoare totală de 100 de lei, sub forma tichetelor de masa, potrivit unei ordonanțe de Guvern adoptate pe 30 august a.c. Cheltuielile aferente tichetelor se suportă din bugetul Ministerului Sănătății, pe baza metodologiei aprobate prin ordin de ministru.

Tot ca măsură pentru stimularea vaccinării, va fi organizată o loterie care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schemă completă. Astfel, după emiterea certificatului de vaccinare, persoanele respective se pot înscrie pentru participarea la loterie pe site-ul certificat-covid.gov.ro, în cadrul căruia Serviciul de Telecomunicații Speciale va dezvolta funcționalitatea de înscriere. Condițiile privind înscrierea vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Pentru anul 2021, prima extragere este prevăzută a avea loc în luna octombrie. Organizarea loteriei, structura premiilor, precum și procedura de acordare a acestora se stabilesc prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe. Fondul anual de premiere, precum și repartizarea acestuia se stabilește de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, iar extragerile sunt organizate de către Compania Națională „Loteria Română” S.A.

În prezent, sunt vaccinate în România cu ambele doze peste 5,1 milioane de români, cele mai multe cu serul de la Pfizer peste 3, 7 milioane.

Aceeași ordonanță referitoare la tichete și loteria pentru stimularea vaccinării împotriva COVID-19 prevede că certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate și pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau trecerii prin boală a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid crește la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent.