Test de antigen rapid pentru screening asimptomatic în COVID-19 și recoltare autoadministrată

Cel puțin 50% din infecțiile cu COVID-19 se estimează că provin din expunerea la persoane asimptomatice. În acest context, screeningul frecvent al persoanelor asimptomatice și simptomatice ajută la restabilirea sentimentului de siguranță la locurile de muncă, în școli, în spațiile de transport și recreere și alte locuri în care oamenii se adună în număr mare. Iar testele rapide pot veni în întâmpinarea celor care au suspiciuni cu privire la SARS-COV-2.

Test de antigen rapid pentru screening asimptomatic în COVID-19 și recoltare autoadministrată

Testul de antigen rapid Panbio COVID-19 a primit marcajul CE pentru două noi utilizări, sprijinind astfel testarea în masă a grupurilor de persoane (screening de masă) care sunt asimptomatice.

Testul este aprobat pentru utilizare cu un tampon nazal ușor de utilizat de către pacient și minim invaziv; pacienții pot recolta proba singuri, sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății, iar rezultate sunt date în 15 minute fără instrumentar, folosind tehnologia dovedită a fluxului lateral Abbott. Performanța testului în studii clinice a demonstrat o sensibilitate de 93,8% și o specificitate de 100,0% la persoanele asimptomatice cu încărcături virale ridicate.

Cealaltă actualizare a etichetei permite auto-recoltarea probelor nazale sub supravegherea unui lucrător medical. Auto-tamponarea cu un tampon nazal ușor de utilizat de către pacient îmbunătățește confortul pacientului și reduce riscul de expunere accidentală la virus pentru lucrătorii din domeniul sănătății, deoarece aceștia pot menține distanța în timpul procedurii de testare.

Din luna august a anului trecut, Abbott a livrat 200 de milioane de teste rapide de antigen Panbio către 120 de țări din Europa, Americi, Asia și Africa.

 Testarea pe scară largă, frecventă și rapidă facilitează reîntoarcerea la muncă

Numărul mare de cazuri de COVID-19 și teama de răspândire a bolii au dus la o recesiune economică globală, la absenteismul sporit de la locul de muncă și la incapacitatea angajatorilor de a-și readuce angajații la birou. Drept urmare, angajatorii și guvernele din întreaga lume caută modalități de a asigura continuitatea afacerii și de a-și reporni economiile.

Screeningul frecvent și rapid al angajaților, utilizând teste antigenice rapide împreună cu măsuri preventive precum purtarea măștii, distanțarea socială, spălarea mâinilor, dezinfectarea unităților și orice alte acțiuni solicitate de autorități pot sprijini o reîntoarcere mai sigură la muncă prin identificarea și izolarea rapidă a persoanelor infectate și contagioase. Angajaților care obțin rezultate negative li se poate permite accesul în unități și își pot relua activitatea.

 Peste 100 de aeroporturi din Europa oferă facilități de testare COVID-19

O serie de guverne solicită acum dovada unui test viral COVID-19 negativ înainte de intrarea în țară. În plus, diverse companii aeriene și companii navale de croazieră impun ca pasagerii să prezinte rezultate negative ale testelor înainte de îmbarcare. Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) și Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) au solicitat public o abordare sistematică a testării care este rapidă, precisă, accesibilă, ușor de utilizat, scalabilă și susținută de autoritățile de sănătate publică. Screeningul în masă poate ajuta la restabilirea libertății de mișcare dincolo de granițe și le va permite oamenilor să călătorească în siguranță și cu încredere.

 „Capacitatea de a examina eficient persoanele asimptomatice – împreună cu alte măsuri de igienă aflate deja în vigoare – este cea mai bună modalitate de a asigura siguranța pasagerilor noștri și a tuturor lucrătorilor din transportul aerian”, a declarat Olivier Jankovec, director general, Consiliul Internațional al Aeroporturilor, Europa. „Peste 100 de aeroporturi din Europa oferă deja facilități de testare COVID-19 în strânsă cooperare cu autoritățile lor de sănătate. Screeningul rapid cu ajutorul unor teste antigenice de înaltă calitate și la prețuri accesibile este o parte crucială a resuscitării călătoriilor internaționale, până când marea majoritate a călătorilor și echipajelor din lume va fi vaccinată.”