Spitalele de pediatrie sub presiunea pandemiei de COVID-19

În România din totalul pacienților cu COVID-19 internați, 467 sunt copii, 39 dintre ei fiind la ATI. Chiar dacă manifestările bolii sunt mai ușoare la copii decât în cazul adulților, majoritatea celor mici infectați cu SARS-COV-2 fiind acasă, spitalele de pediatrie din țară sunt sub presiunea pandemiei de COVID-19.

 Spitalele de pediatrie sub presiunea pandemiei de COVID-19

Sunt categorii de copii încadrați în risc crescut în ceea ce privește COVID-19, atrag atenția medicii care spun că este nevoie de resurse umane calificate – asistente, medici – care să poată îngriji cazurile de COVID, mai ales cele din Terapie Intensivă.

,,Manifestările bolii la copiii care au afecțiuni cronice sunt mai dificile. Există long Covid și la copil, cu manifestări neurologice, e mai rar ca la adulți, dar în Suedia la aproape două milioane de copii, 15 au făcut sindrom inflamator și/sau long Covid”, a precizat în cadrul dezbaterii organizate de Salvați Copiii România doctorul Mihai Gafencu, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara.

Copilul se poate infecta cu SARS-CoV-2 la fel ca și adultul. Dar infecția produce boală cu simptome sâcâitoare într-o proporție mult mai mică decât la adult. 80% din copii au ceva modest și 20% au nevoie de consult medical.

,,Principala necesitate e resursa umană. Este de spus că rata de burnout și chiar tentativă de suicid reușită e cea mai mare dintre toate profesiile din lume în anul pandemiei. Nu e o văicăreală că nu mai putem. E un apel la rațiune. Nu se poate lucra așa. De la părinți ar trebui un pic de rațiune, dacă sunt copiii puțin bolnavi, să îi țină acasă", a spus doctorul Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu.

Dr. Alexandru Ulici de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu a semnalat o altă problemă cu care se confruntă sistemul sanitar în această perioadă a pandemiei: ,,avem nevoie de medici, în primul rând, de o structură care poate să facă față la cerințele unei secții. Crearea de paturi noi de ATI ridică o mare problemă, noi avem norocul că tot ce e cablu electric e de cupru, situația de a se supraîncălzi e mai mică decât la spitalele care au cablu de aluminiu. În patru prize se bagă aparate ca pentru 12 prize, ceea ce înseamnă o creștere a rezistenței, se supraîncălzește sistemul, riscul de incendii e foarte mare".

 În acest context, Organizația Salvați Copiii România a lansat un apel urgent, pentru dotarea prioritară a Maternității Bucur, devenită linie Covid 19 și a Spitalului de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iași, unde e nevoie de rampe de oxigen și ventilatoare performante.

 Maternitatea Bucur din București, transformată în unitate Covid 19, are nevoie de suplimentarea aparaturii existente în prezent cu 6 rampe de oxigen si 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturația de oxigen și frecvența cardiacă, pentru a face față numărului crescut de cazuri de nou-născuți din mame Covid pozitive. În acest moment, trei saloane au nevoie de rampe, cele existente sunt model vechi și nu se potrivesc noilor tehnologii din aparatura modernă.

De la începutul pandemiei, medicii Maternității Bucur au îngrijit 516 nou-născuți proveniți din mame confirmate pozitiv cu SARS-CoV2. Dintre aceștia, 104 au avut complicații medicale din cauza prematurității și au avut nevoie de supraveghere și îngrijire medicală adecvată.

Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, inclusiv copii născuți în alte maternități din București și din alte județe, atât din sistemul public, cât și din cel privat. Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iași e într-o situație de urgență. Medicii au nevoie de 2 ventilatoare cu HFO (unul pentru neonatologie și unul pentru pediatrie). Este singura unitate care asigură patologia gravă și foarte gravă din neonatologie și pediatrie din regiunea Moldovei. Pacienții internați au nevoie de tehnologie de ultimă generație pentru  tratament și monitorizare.

Organizația Salvați Copiii România a mobilizat toate resursele pentru a identifica de urgență atât fondurile necesare, cât și furnizorii de aparatură și echipamente medicale.

 Companiile care doresc să  sprijine în mod direct cele două unități medicale pot dona în contul RO15 RNCB 0071 0114 3479 0005 (lei) în baza unui contract de sponsorizare. Persoanele fizice pot dona fie prin SMS la 8844, text “SALVEZ” – 2 euro/lună fie online aici.