Siguranță și sănătate la locul de muncă: 1 din 9 cazuri de COVID-19 din România la personalul medical

Ziua Mondială a Siguranţei şi Sănătăţii la locul de muncă aduce în atenția românilor faptul că 1 din 9 cazuri de infectare cu noul coronavirus este cadru medical. Ultimul deces înregistrat din cauza COVID-19 în rândul cadrelor medicale a fost anunțat chiar astăzi de autorități.

Siguranță și sănătate la locul de muncă: 1 din 9 cazuri de COVID-19 din România la personalul medical

Din primele informații furnizate de Ministerul Sănătății este vorba de un medic în vârstă de 70 ani care lucra în  colaborare la secția de  medicină internă la Spitalul Municipal Brad. Un alt deces, tot la un medic de 68 ani de la Spitalul Județean de Urgență Botoșani a fost înregistrat ieri. Doctorița din Botosani suferea de diabet zaharat și cardiopatie. Până acum trei medici au pierdut lupta cu virusul: unul din Constanța, unul din Botoșani și, anunțat în urmă cu puțin timp, unul din Hunedoara.

În România au mai decedat 3 asistente medicale care fuseseră depistate cu COVID 19 din Constanța, Țăndărei și Brașov, o infirmieră de la Arad și un ambulanțier de la Suceava. Numărul total al deceselor în rândul angajaților din sănătate în România a ajuns la 8.

Niciun angajat infectat la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta a ținut să precizeze de Ziua Mondială a Siguranţei şi Sănătăţii la locul de muncă că unitatea sanitară nu are nici un angajat infectat.

,,Aderența la proceduri înseamnă salvare de vieți. Într-un spital, respectarea procedurilor reprezintă  normalitatea, respectarea acestor proceduri se referă la un act medical desfășurat în condiții de siguranță, prin care este protejată sănătatea, nu doar a angajaților din sistemul de sănătatea și a familiilor lor, dar și  sănătatea pacienților noștri și a familiilor lor. Munca fiecărui angajat contează, fiecare trebuie să fie responsabil și respectat la locul său de muncă, și este obligatoriu ca fiecare la rândul lui să își respecte colegul atât prin vorbă cât și prin faptă.  Respectarea procedurilor conferă certitudinea unui act medical desfășurat în condiții de siguranță pentru angajați și pacienți, iar dacă vorbim de protocoale, respectarea lor înseamnă act medical corect și sigur pentru pacienții noștrii. Sănătatea tuturor este strâns legată de modul în care personalul medical își asumă respectarea procedurilor și protocoalelor în unitățile în care lucrează! Activitatea unitară a unei instituții este în relație directă cu modul modul în care fiecare acționeză responsabil în dreptul lui”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

 Potrivit ultimei raportări săptămânale a Institutului Național de Sănătate Publică, unul din nouă cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 este cadru medical. La nivel național 73.5% din decese au fost la persoane peste 60 ani și 64.4% din decese au fost la bărbati, în timp ce 86.4% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate.